Katar ortaklı Red Star Havacılık Şirketi’nden günlük iki saat uçuş garantisiyle ambulans uçak kiraladığı ortaya çıkan Sağlık Bakanlığı, aynı şirketten 17 milyon TL’ye bir ambulans uçak daha kiraladı. Ambulans uçak ihalesinde tek geçerli teklifi de Katar ortaklı şirketin vermesi dikkatleri çekti

Sağlık Bakanlığı Katar sevdasından vazgeçmiyor

İSMAİL ARI

Katar ortaklı şirketten uçuş garantisi vererek milyonlarca liralık ambulans uçak kiraladığı ortaya çıkan Sağlık Bakanlığı’nın aynı şirketten bir ambulans uçak daha kiralandığı açıklandı.

Kamu İhale Kurumu’nun “29 Haziran tarihinde açıkladığı bilgilere göre Sağlık Bakanlığı, 23 Aralık 2019 tarihinde “En az iki adet hasta taşıyabilen ambulans uçak kiralama hizmeti işi” için ihale düzenledi. İhaleye sadece iki şirketin katıldığı belirtildi. Ancak, sadece Katar ortaklı “Red Star Havacılık Hizmetleri Anonim Şirketi” tarafından verilen teklifin geçerli sayıldığının açıklanması dikkati çekti. Sağlık Bakanlığı ile Red Star Havacılık Hizmetleri Anonim Şirketi arasında da 16 Ocak’ta sözleşme imzalandığı ve bir yıllığına kiralanan ambulans uçak için toplam 17 milyon 200 bin TL’lik ödeme yapılacağı belirtildi.


HİSSELERİN YÜZDE 49’U KATAR ŞİRKETİ’NE AİT

Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre, Red Star Havacılık Hizmetleri Anonim Şirketi’nin yüzde 49’luk ve en büyük hissedarı Katar merkezli Gulf Helikopters Şirketi. Şirketin yüzde 46’lık hissesi Celal Emre Dursun’a ve yüzde beşlik hissesi ise Fatih Yalçın’a ait.

Ayrıca, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre ise “Genel Havacılık Yönetmeliği” gereğince Türkiye'de havacılık alanında faaliyet gösterecek şirketlerde Türkiye vatandaşı ortak bulunması gerektiği belirtilerek “Genel havacılık faaliyetleri yapmak üzere başvuruda bulunacak gerçek kişilerin Türk vatandaşı olması, tüzel kişilerin hisselerinin çoğunluğunun Türk vatandaşı olan bir ortakta bulunması zorunludur” şartı yer alıyor.

***

Uçuş garantisi vermişlerdi

Geçtiğimiz aylarda da Sağlık Bakanlığı’nın 2018 yılında da Katar ortaklı Red Star Havacılık Hizmetleri Anonim Şirketi’nden dört yıllığına iki ambulans uçak kiraladığı ve bakanlık kesesinden de 126 milyon TL ödediğinin ortaya çıkması tartışmalara neden olmuştu.

Bakanlık ile Katar ortaklı şirket arasında imzalanan sözleşmeye göre de şirkete günde iki saatlik uçuş garantisi verilmesi ve ambulans uçakların hiç havalanmadığı günler için de iki saatlik uçuş bedelinin ödendiğinin ortaya çıkması gündem olmuştu.