Sağlık Bakanlığı, Çinli Sinovac firmasının geliştirdiği Covid-19 aşısının analiz çalışmalarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, aşının formülasyon yapısının değişip değişmediğinin kontrolü için getirildiği gün analiz çalışmalarına başlandığı ifadesine yer verildi.

Sağlık Bakanlığı'ndan aşı açıklaması: Analiz sürecinde ne yapılıyor?

Sağlık Bakanlığı geçen hafta Türkiye'ye getirilen Çinli yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı ile ilgili yeni bir açıklama yaptı. Açıklamada, aşının ülkeye getirildiği gün analiz çalışmalarına başlandığı bildirildi. Öte yandan analiz sürecinde de aşının formülasyon yapısının değişip değişmediğinin kontrol edildiği bildirildi.

Aşılar, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı İlaç ve Aşı Depolarına yerleştirildi. Aşılardan alınan numuneler, analizlerinin yapılması için soğuk zincir ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarlarına gönderildi.

Numunelerin analizlerinin, tüm dünyada uygulanmakta olan ‘rutin kalite kontrol süreçlerine uygun olarak gerçekleştirildiği’ ifadesine yer verilen açıklamada, “Analizler ile aşının raf ömrü boyunca, firma tarafından tanımlanan koşullarda saklanması ve uygulanması halinde sahip olması beklenen kalite, etkililik ve güvenilirliğinin kontrolü yapılıyor” denildi.

saglik-bakanligi-ndan-asi-aciklamasi-analiz-surecinde-ne-yapiliyor-825005-1.

‘AŞININ FORMÜLASYON YAPISININ DEĞİŞİP DEĞİŞMEDİĞİ KONTROL EDİLİYOR’

Analiz sürecinde, aşının formülasyon yapısının değişip değişmediği kontrol ediliyor. Aşının, üretimden gelen özelliklerinin korunduğu, beklenilen etkiye sahip olacağı ve güvenli olduğu bu süreç sonunda tespit ediliyor.

En az 14 gün sürecek testlerin ardından uygun bulunması halinde, aşıya TİTCK tarafından “Acil Kullanım Onayı” verilerek kullanıma sunulacak. Sağlık Bakanlığı aşı takviminde yer alan ve ülkemizde ruhsatlandırılan tüm aşıların da bu laboratuvarlarda analiz edildiği belirtilen açıklama, şöyle sona erdi:

“Aşılar dışında tıbbi biyolojik ürünler dahil tüm ilaçlar, enteral beslenme ürünleri ve tıbbi mamalar, tıbbi cihazlar, insan vücuduna temas eden biyosidal ürünler ve kozmetiklerin kalite kontrol testleri de yine bu laboratuvarlarda yapılmaktadır.”