Sağlık Bakanlığı, etkin bir el hijyeninin, her seferinde doğru yıkama tekniğinin uygulanması ile sağlanabileceğini, doğru el yıkama tekniğiyle kişi ve toplum sağlığının korunmasına da önemli bir katkı sağlanacağını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı'ndan 'el yıkama' hatırlatması

Sağlık Bakanlığı'nca 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü dolayısıyla, Covid-19 salgını ile mücadelede maske, mesafe ve temizlik tedbirleri içinde en önemli unsurlardan birinin ellerin sık sık yıkanması olduğunu hatırlatıldı.

Bakanlıktan gün dolayısıyla yapılan açıklamada, el yıkamanın, birey ve toplum sağlığının korunması ve hastalıkların önlenmesinde basit, ucuz, toplumda her bireyin uygulayabileceği son derece etkili bir yöntem olduğu kaydedildi.

Açıklamada, şunlar dile getirildi:

''Yeterli el hijyeni, bugün tüm dünyanın mücadele ettiği Covid-19 başta olmak üzere solunum yoluyla bulaşan hastalıkların ve besin kaynaklı hastalıkların azaltılmasında; toplumda sıklıkla görülen gastroenteritler, dışkı ile bulaşan hastalıklar, paraziter ve mantarlara bağlı gelişen hastalıkların önlenmesinde basit ancak en etkili korunma yöntemidir.

Sadece el yıkama ile çocuklardaki ishal vakalarının ve ishale bağlı ölümlerin yaklaşık yüzde 50’sinin önlenebileceği öngörülmektedir.

Covid-19 salgını ile mücadelede de maske, mesafe ve temizlik tedbirleri içinde en önemli unsurlardan biri ellerin sık sık yıkanmasıdır.''

Eller ne zaman yıkanmalı?

Açıklamada, ellerin gün boyunca kirlendiği ve bu nedenle gün içerisinde sık sık su ve sabun ile iyice yıkanması gerektiği belirtilerek, ellerin ne zaman yıkanması gerektiği şöyle sıralandı:

•Yemek yemeden önce ve yemek yedikten sonra,
•Hastaya temas etmeden önce ve hastaya temas ettikten sonra,
•Tuvaleti kullandıktan sonra,
•Çocukların altını değiştirdikten sonra,
•Üst solunum yolu sekresyonları ile temas ettikten sonra (hapşırma, öksürme vb.),
•Bozulmuş gıda ve çöplere dokunduktan sonra,
•Toplumda ortak kullanılan araçların kullanımından sonra (toplu taşım araçları, para alışverişi, telefon vb.)
•Kedi, köpek ve diğer tüm hayvanlarla temas ettikten sonra mutlaka doğru yöntemle yıkanmalıdır.''

Açıklamada, etkin bir el hijyeni için doğru yıkama tekniğinin uygulanmasının da önemine vurgu yapıldı.