Sağlık Bakanlığı, 'Kanser Belirtileri Nelerdir?' başlığıyla yayınladıkları bilgilendirme notunda, siyahları ırkçı bir kelime olduğu gerekçesiyle eleştirilen 'zenci' ifadesiyle tanımladı.

Sağlık Bakanlığı'ndan ırkçı not: Siyahları 'zenci' ifadesiyle tanımladılar

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne bağlı Kanser Dairesi Başkanlığı, internet sayfası üzerinden ‘Kanser Belirtileri Nelerdir?' başlığıyla kansere dair bilgilendirme notu yayınladı.

Kanserin erken teşhisinin öneminin vurgulandığı bilgi notunda, “Açıklanamayan kilo kaybı”, “Biyolojik Risk Faktörleri”, “Cinsiyet”, “Yaş” ve “Irk” gibi birçok başlıkta kanser belirtileri açıklandı.

Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre bakanlık kanser belirtilerine dair “Irk” başlığında, “Bazı ırklarda belli tip kanserler saha sık görülmektedir. Örneğin Amerikalı zencilerde prostat kanseri daha sık görülür” ifadesine yer verdi ve “siyah” demek yerine ırkçılığı çağrıştıran “zenci” tanımını kullandı.

Konu üzerine çalışan dil bilimcilere göre ABD’de ırkçılık olarak nitelenen ‘Negro’ kelimesinin Türkiye’deki karşılığı ‘Zenci’ anlamına geliyor. ‘Zenci’ kelimesinin ırkçı olmadığını savunanlara karşılık kaynak kültürden çevrilen bu kelimenin bütün anlamlarının da gözetilmesi gerektiği, bunun ırkçılık yaratabileceği belirtiliyor.

'Beyaz’ ırkın adlandırılması gibi ‘zenci’ yerine ‘siyah’ kelimesinin kullanılması gerektiği ifade ediliyor.