Sağlık Bakanlığı’nın BirGün’e tekzip talebine ret

İSMAİL ARI

Sağlık Bakanlığı’nın 30 Mayıs tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle ilgili BirGün’ün haberlerine yönelik tekzip talebini mahkeme reddetti. Sağlık Bakanlığı tarafından Ankara 3. Sulh Ceza Hâkimliği’ne yapılan tekzip talebi “Yasal şartlar taşımaması” nedeniyle reddedildi. Bakanlığın mahkemeye sunduğu ve BirGün gazetesinin 5 Ağustos tarihli sayısında "aslı gibidir" şerhi olmaması da gerekçeler arasında gösterildi.

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle “İleri düzey hastane” sınıfı oluşturulduğu ve bu sınıfa sadece Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın İstanbul’daki hastanesinin uyduğu iddia edildi. BirGün gazetesinin gündeme getirdiği yönetmelik değişikliği ve iddialar da gündem oldu. Bakanlığın, “İleri düzey rant çarkı” ve “Sağlık Bakanı ranta doymuyor” başlıklı haberlere tekzip talebininin reddine ilişkin kararda, “Tekzip başvurusunun soruşturma veya dava konusu bir işlem olmadığı” ifadelerine de yer verildi.

İPTAL DAVASI AÇILDI

Yönetmeliğin ve yönetmeliğe ilişkin genelgenin iptali için özel hastane dernek ve platformlarının iptal davası açtığı da öğrenildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamalarla yönetmeliğin kurucusu olduğu Medipol Hastaneler Grubu’na özel olarak çıkarılmadığını ve Medipol’e ayrıcalık tanımadığını öne sürdü.
Bakan Koca’nın Genel Başkan Yardımcısı olduğu Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği de genelgeye itiraz etti. Dernek, bu genelgeye karşı eylem planı hazırlamaya başladığını duyurdu.