Sağlık Bakanlığı bazı bebeklere yanlışlıkla koronavirüs aşısı yapıldığını ileri süren Prof. Dr. Zafer Kurugöl hakkında soruşturma başlattı. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, söz konusu iddiaların kabul edilemez olduğuna vurgu yapıldı.

Sağlık Bakanlığı, Prof. Dr. Zafer Kurugöl hakkında soruşturma başlattı

Sağlık Bakanlığı bazı bebeklere yanlışlıkla koronavirüs aşısı yapıldığına ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Zafer Kurugöl hakkında soruşturma başlattı. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Zafer Kurugöl’ün bebeklere yanlış aşılar yapıldığına ilişkin iddiaları kabul edilemez. Mevcut aşı güvenliği alt yapımızın bu tür iddiaları haklı çıkarması mümkün değildir" denildi.

İzmir'de hatalı aşı uygulamasına ilişkin, sistem uyarısı ve ilgili sağlık personelinin tutanağı üzerine bir soruşturma yürütüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, "İlgili öğretim üyesinin maksadını aştığını tahmin ettiğimiz talihsiz açıklamaları üzerine Bakanlığımızca yeni bir soruşturma başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

"Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Zafer Kurugöl’ün bebeklere yanlış aşılar yapıldığına ilişkin iddiaları kabul edilemez. Mevcut aşı güvenliği alt yapımızın bu tür iddiaları haklı çıkarması mümkün değildir. İddianın kaynağı hakkında Bakanlığımızca soruşturma başlatılmıştır.

Bakanlığımız güçlü ve güvenli bir aşı takip sistemine sahiptir. Bakanlık deposundan çıkıştan ilgili kişiye uygulanışına kadar bütün süreç, barkodla dijital olarak takip edilmektedir. Bu konuda dünyada en güçlü alt yapıya ve en tecrübeli sağlık personeline sahip ülkelerin başında geliyoruz. Bilhassa birinci basamak sağlık kuruluşlarımız bu hususta titizlikle ve fedakarca yaygın aşılama programlarını başarıyla yürütmüşlerdir. Soğuk zincirin kırılması, sistemde herhangi bir aksama olması, aşamalardan herhangi bir düzeyde hata yapılması halinde sistem otomatik olarak uyarı vermekte ve gerekli incelemeler yapılarak tedbirler alınmaktadır. İlgililer hakkında soruşturma yapılmaktadır.

İzmir ilimizde hatalı aşı uygulamasına ilişkin, sistem uyarısı ve ilgili sağlık personelimizin tutanağı üzerine bir soruşturma yürütülmektedir. Hastanın sağlık durumu ile ilgili olumsuz bir durum yoktur. Yakın takibi devam etmektedir. İlgili öğretim üyesinin maksadını aştığını tahmin ettiğimiz talihsiz açıklamaları üzerine Bakanlığımızca yeni bir soruşturma başlatılmıştır."

KURUGÖL NE DEMİŞTİ?

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl, görüntülü bağlandığı NTV yayınında “Sağlık ocaklarında hepatit b, kızamık aşısıyla koronavirüs aşısı karıştırılabiliyor” ifadesini kullanmıştı. Sosyal medyada olayın tartışılmasının ardından yeniden NTV yayınına bağlanan Kurugöl, yanlışlıkla aşı yapılan tek bir olaydan bahsettiğini, olayın 3 ay önce yaşandığını ve 1 aylık bebeğe hepatit aşısı yerine koronavirüs aşısı vurulduğunu belirtmiş, Kurugöl, “Benim vurgulamak istediğim şudur, küçük bir bebekte bile Covid aşısı yaptığınızda yan etki ortaya çıkmıyor” diye konuşmuştu.

Kurugöl’ün bu sözleri sosyal medyada tartışma yaratırken, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu çocuklara yanlışlıkla aşı yapıldığı yönündeki iddiayı yalanlamıştı.

Federasyon tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Aile Sağlığı Merkezlerinde ‘yanlışlıkla’ aşı sırası gelmemiş kişilere uygulama yapıldığı iddiası gereği yansıtmamaktadır. Aşılar barkod okutarak, sistemle eşleşme yapılarak vatandaşlara uygulanmaktadır” ifadelerine yer verilmişti.