Sağlıkçılar arasında Covid-19’a yakalananların sayısı artarken, bir 112 Acil Servis çalışanı, “Maskeler değiştirilmeden kullanılıyor” diyor. Hızlı tanı testlerinde ise güvenşlirlik sorunu yüksek düzeyde

Sağlık çalışanı hızlı tanı testlerini anlattı: Güvenilir değil mi?

MERAL DANYILDIZ

Sağlık meslek örgütleri, hekimlerin risk altında olduğuna dikkat çekerek, koruyucu malzeme eksikliğinin bir an önce giderilmesini istiyor. Ancak çalışanların kişisel koruyucu donanım eksikliği hâlâ sürüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın bazı sağlık çalışanlarının da Covid-19’a yakalandığını açıklamasının ardından kimi sağlık emekçisi, değişmesi gereken ekipmanları gün boyu kullanmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Konuya ilişkin BirGün’e konuşan ismini vermek istemeyen bir 112 Acil Servis çalışanı, genel olarak hastanelerde kişisel koruyucu durumlarıyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşandığı bilgisini aktardı: “Bazı hastanelerde normalde kullanıldıktan sonra atılması gereken tulumlar, maskeler gün boyunca değiştirilmeden kullanılıyor. 112’de biz hâlâ kullan-at çalışıyoruz ama hastanelerde bu böyle yürümüyor. Sonuçta bunlar enfekte olan ürünler. Şu an sağlık çalışanı olup Covid-19’a yakalanan kişiler var. Bunların bazılarına ‘Evine git, dinlen’ denildi. Bazıları da acil serviste yatıyor. Bunların hepsi kişisel koruyucu ekipmanların yeteri kadar olmamasından kaynaklanıyor. Buna rağmen bunu sosyal medyada anlatan kişiler ifade vermeye çağırılıyor.”

HIZLI TANI KİTLERİNE GÜVENMİYORUZ

Test süreçleriyle ilgili sıkıntılar yaşandığını ifade eden 112 Acil Sağlık çalışanı, hastanelerde ciddi yoğunluk yaşandığını bildirdi: “Hızlı tanı kitleri ise güvenilir değil. Pendik’te 8 kişiye yapıldı bu test, hepsinde pozitif çıktı, daha sonra, uzun süre sonra sonuç veren testlere yollandılar ve hepsi negatif çıktı. Bu yüzden onlara güvenip iş yapamıyoruz şu anda. Hastanelerde ciddi güvenlik problemleri de oluşmaya başladı. Geçen hafta Göztepe Eğitim Araştırma Hastanesi’nde Covid-19 olan şüpheli biri, camı kırarak kaçtı. Dört beş saate yakın sürdü geri getirilmesi… Kişisel koruyucu donanımların en iyi olduğu yerlerden bir tanesi 112. Fakat orada da ciddi stok problemi yaşanıyor. Hastanelerin çoğunda, bir tane cerrahi maske verip tüm gün çalışanın kullanmasını istiyor ama aslında onu her hastada değiştirmesi gerekiyor. Maskeler kilit altında tutuluyor. Ben istasyon sorumlusuyum ve ben bile kilit altında tutuyorum. Sayıyla, not tutarak veriyoruz. Komple karantinaya alınan 112 ekipleri var. Onlar belli mahallelere bakıyor, belli yerlere biz bakıyoruz. Bu sefer onların baktığı yerlere de biz bakıyoruz ve bulaş riskini artırmış oluyoruz.”