Sağlık çalışanları hakları için iş bıraktı
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

Üniversite hastanelerinde çalışan asistan hekimler ile birinci basamak sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı’nın Ek Ödeme Yönetmeliği ve şiddete karşı tepki için yurt genelinde iş bıraktı, eylemler yaptı.

Birinci basamak sağlık çalışanları dün yurt genelinde iş bıraktı. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde dün bir araya gelen sağlıkçılar “Teşvik dediğin koca bir yalan”, “Keyfi ve hukuksuz kararları tanımıyoruz”, “Sağlıklı hemşire, sağlıklı toplum istiyoruz” yazılı döviz ve pankartları taşıdı. Burada konuşan Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Can Kirişçi, “Özellikle aile sağlığı merkezlerinde hekim ve ebe hemşirelere yapılan teşvik uygulamalarında büyük bir fark oluşmuş, asgari ücretin biraz üstünde ücret alan ebe hemşireler aile sağlığı merkezlerinden ayrılıp asli kadrolarına dönmeye başlamışlardır. Birinci basamak sağlık hizmetleri ekip işi olduğundan, hekimin tek başına sürdürmesi mümkün değildir. Bu nedenle özellikle aile sağlığı merkezlerinde ebe hemşirelerimize hak ettikleri iyileştirilmenin yapılmasını ve tüm iyileştirmelerin performans ve cezaya endekslenmeden adaletli ve emekliliğe yansıyacak şekilde yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz” dedi.

EYLEMLERİMİZ SÜRECEK

Yeni Ek Ödeme Yönetmeliği dışında bırakılan üniversite hastanelerinde görevli asistan hekimlerin iki günlük iş bırakma eylemi ve grevi de dün sona erdi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyeleri, tabip odaları yöneticileri, Asistan ve Genç Uzman Hekim komisyonlarının üyeleri de asistan hekimlere destek verdi. Türkiye’nin dört bir yanında ağır çalışma-eğitim şartları, güvensiz çalışma alanları, 5 dakikada bir hasta bakma dayatması, niteliksiz sağlık hizmeti ve eğitimi, 36 saate varan nöbetler, izin hakkı gaspı, adaletsiz ücret dağılımı gibi sorunlara karşı eyleme geçtiklerini söyleyen asistan hekimler "Taleplerimiz yerine getirilmediği takdirde belirli aralıklarla iş bırakma dahil tüm hak arayışlarımıza devam edeceğimizi ve mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi bildiririz" ifadelerini kullandı.

ŞİDDETE İKİ TUTUKLAMA

Öte yandan İstanbul Esenyurt’ta Necmi Kadıoğlu Devlet Hastanesi’nde güvenlik görevlisini bıçaklayarak öldüren Çetin Karakoğuş ve Mazlum Bağlamacı tutuklandı. Cezaevine gönderilen Bağlamacı’nın 27, Karakoğuş’un ise 11 ayrı suçtan kaydı olduğu belirtildi. Şiddete karşı dün Antalya Tabip Odası’nda düzenlenen toplantıda konuşan TTB 2’nci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten sağlıkta yeni, etkili ve etkin bir şiddet yasasının çıkması için meclisi acilen göreve çağırdıkları halde TBMM’nin toplanamadığını söyledi. Antalya Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Metehan Akbulut ise "Sağlıkta şiddeti yıllardır AKP iktidarı tarafından uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı artırmaktadır. Böyle sağlık sistemi olmaz” diye konuştu.