Sağlık çalışanlarının Covid-19’a yakalanma riski çok yüksek. Her geçen gün koronavirüse yakalanan sağlık çalışanın sayısı artarken, TTB, bazı işyerlerinde sağlık emekçilerin işten çıkarıldığını duyurdu: “Çalışanın işten çıkartılmamasının sağlanması devletin temel sorumluluğudur”

Sağlık çalışanlarına iki tehdit: Bir yanda virüs, diğer yanda işsizlik

Haber Merkezi

Sağlık Bakanı Fahretttin Koca’nın 600’ü aşkın sağlık personelinin Covid-19’a yakalandığını açıklamasının ardından her gün yüzlerce hastayla temas eden sağlık çalışanlarının durumu ‘kaygı verici’ aşamayı geçti. Koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanı sayısı artarken, son olarak Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nurettin Mutluergil ile İzmir’de bir firmada işyeri hekimi olarak görev yapan Dr. Muharrem İdiz, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Dr. İdiz’in hayatını kaybetmesinin ardından açıklama yapan İzmir Tabip Odası, yetkilileri sorumluluk almaya çağırdı. İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz, kentte tespit ettikleri 918 vakanın 100’ünün sağlık çalışanı olduğunu bildirdi. SES İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Baran Ulaşoğlu ise şu açıklamayı yaptı: “Tek bir hastanede İKÇÜ Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde 28 sağlık çalışanı pozitif. Bu Covid pozitif olan sağlıkçıların öyküsü alınıp incelendiğinde işin boyutu biz sağlıkçıları daha çok üzüyor ve öfkelendiriyor. Halen hızlı test yok, bulaş olan klinikler dahil taranmıyor. Hâlâ gözlük, siperlik sorun… Hâlâ pozitif personelle çalışan personel karantinaya alınmıyor.”

TTB’DEN ‘YASAK’ HATIRLATMASI

Sağlık çalışanları ekipman yetersizliği nedeniyle ‘can güvenliği’ endişesi taşırken, Türk Tabipleri Birliği (TTB) bazı işyerlerinde sağlık emekçilerin işten çıkarıldığı duyurdu. TTB Merkez Konseyi’nden yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklanmasına rağmen bazı işyerlerinde sağlık emekçilerin işten çıkarıldığına dikkat çekildi. TTB, bu yasağın kamu ve özel tüm sağlık kurumlarını kapsadığını hatırlattı: “Bazı işyerleri genel olarak başvuru sayısının azaldığı ve benzeri gerekçelerle çalışanlarını işten çıkartmaktadır. Hemen belirtelim ki, Sağlık Bakanlığı kararı uyarınca 27 Haziran 2020 tarihine kadar sağlık çalışanlarının istifa ederek ya da işten çıkarılmaları suretiyle görevlerinden ayrılmaları yasaklanmıştır. Bu yasak, kamu ya da özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli bütün sağlık çalışanlarını kapsamaktadır.”

SORUMLULUKLARINIZI YERİNE GETİRİN

TTB’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Meslektaşlarımızın bilgi ve emeklerine hürmet edilmesini, bütün özel sağlık kurum ve kuruluşlarına kamusal ödevler verilerek sağlık hizmet sunumuna katılmalarının sağlanmasını, bu süreçte sağlık hizmetlerinin ücretsiz sunulmasını ve bu sağlık kuruluşlarının personel giderlerine kamusal destek sağlanmasını talep ediyoruz. Ayrıca çalışanın işten çıkartılmamasının sağlanmasının devletin temel sorumluluğu olduğunu bir kez daha kamuoyuyla paylaşıyor ve yetkilileri bu doğrultuda sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz.”

HAYATINI KAYBEDEN ECZACILAR VAR

Öte yandan Türk Eczacıları Birliği (TEB) eczacılar arasında Covid-19 hastalığı tanısı konulan ve hayatını kaybedenler olduğunu duyurdu. TEB, piyasada yeterince bulunamayan koruyucu ekipmanların eczane çalışanlarının erişimine açılması için Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulundu: “Sağlık Bakanlığı’mızın birinci basamak sağlık çalışanları olarak siperlerde kamu hizmeti yapan eczacılarımıza önlük, tulum, siperlik, gözlük gibi koruyucu malzemeleri dağıtmak konusunda da hassasiyetle davranacağını düşünüyor ve bekliyoruz. Sadece İstanbul’da 12 eczacımızın maalesef Covid-19 tanısı aldığını biliyoruz. Ayrıca, Denizli’de bir eczacımızı da bu salgın nedeniyle kaybettik.”