Sağlık çalışanları Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, ek ödemelere yapılan kesintiyi protesto ederek açıklama yaptı

Sağlık çalışanlarından ek ödeme protestosu

BERKAY SAĞOL

Sağlık çalışanları bugün İzmir’de, Sağlık Bakanlığı’nın tavandan ek ödeme vaadinin gerçekleşmemesi üzerine basın açıklaması düzenledi. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde gerçekleşen basın açıklamasında, Dokuz Eylül Üniversitesi çalışanlarının ek ödemelerinde yüzde 20 kesinti yapılmasına tepki gösterildi.

DEÜ Asistan Hekim İnisiyatifi, Demokratik Sağlık Sen, Eğitim Sen 3 Nolu şube, Eğitim İş, Genel Sağlık İş, İzmir Tabip Odası, SES, Tez Koop İş Sendikası, Türkiye Sağlık Işçileri Sendikası, Türk Sağlık Sen üyeleri yaptıkları açıklamayla, DEÜ çalışanları olarak kazanılmış haklarındaki ek ödemelerde kesinti yapılmasını kabul etmediklerini belirtti.

EK ÖDEMELER ÇALIŞMA BARIŞIMIZI BOZMAKTADIR

Ortak açıklamayı yapan DEÜ asistan hekimlerinden Ali Rıza Karabulut, tasarruf yapılması gerektiğinde ilk yapılanın sağlık çalışanlarının ücretlerinde kesintiye gidildiğini söyledi. Taleplerinin şeffaflık olduğunu dile getiren Karabulut, “4D'li personelden yapılan kesintiler de, şu an izinlerinde radyoloji çalışanlarının ücret kesintisine uğraması da, vaat edildiği halde sürekli geciktirilen ve adaletsizliği ile çalışma barışımızı bozan pandemi ek ödemeleri de hep aynı sebeple karşımıza çıkmaktadır. Pandemi süreci halihazırda var olan sorunları artırırken, yönetim kadrosuna ulaşamamak sorun ve taleplerimizi ifade edememek de biz hastane çalışanlarını giderek zorlaşan şartlarda çalışmaya itmiştir. Pandemi sürecinin başından itibaren bilgi paylaşımlarının eksik olması nedeniyle ilk talebimiz şeffaflık olmuştur. Sendikalar olarak ortak bir toplantı talep edilmiş; ancak pandemi nedeniyle randevu verilemeyeceği yanıtı alınmıştır. Yazılı olarak ilettiğimiz sorular ise henüz cevaplanmamıştır” diye konuştu.

Karabulut sağlık çalışanlarının taleplerini ise şu şekilde sıraladı:

>> Bugün için en acil olan; yapılan ücret kesintisinden geri dönülmelidir.

>> Temel ücretin en düşüğü yoksulluk sınırının üstünde olacak şekilde yükseltilmeli, üç ay tavandan yapılacağı duyurulan ek ödemeler tüm sağlık emekçilerini kapsayacak şekilde ve meslek grupları ve istihdam biçimleri arasında adaletsizliğe neden olmayacak şekilde ödenmelidir.

>> Fiili Hizmet Süresi Zammı (yıpranma payı) sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışan bütün emekçileri ve geçmiş çalışma sürelerini de kapsayarak şekilde 5 yıla 1 yıl olarak düzenlenmeli, salgın döneminden kaynaklı olarak artı 1 yıl yıpranma payı hakkımız verilmelidir.

>> Ek gösterge rakamlarının sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda çalışan tüm emekçileri kapsayarak, en az 3600 ek gösterge olacak şekilde kademeli olarak yükseltilmelidir.

>> Sağlık alanında yeni atamaların hepsi kadrolu, güvenceli yapılmalıdır.

>> Covid-19 enfeksiyonu geçiren sağlık emekçisinin zararının tanzimi için “mesleki risklere bağlı ortaya çıkan hastalık” olarak kabul edilip, iş kazası/meslek hastalığı olduğuna dair düzenlemeler derhal yapılmalıdır.

EK ÖDEMELERDE BİR DAHA KESİNTİ YAPILMAMALI

Sağlığın bir ekip işi olduğunu vurgulayan Karabulut, “Sağlık hizmeti, klinik destek personelleri ve temizlik işçilerinden asistan ve uzman hekimine ve öğretim üyesine, ebe ve hemşirelerden paramediklere, ambulans şoföründen her birimdeki tekniker ve teknisyenlerine, güvenlik görevlilerine; psikoloğundan, eczacısından sosyal hizmet emekçilerine, sekreterinden idari-teknik tüm personellerine bir bütün olarak sağlık çalışanlarının görev paylaşımı ve iş birliğiyle yürütülmektedir. Bu nedenle daha önce ek ödeme adaletsizliğine dair yaptığımız basın açıklamalarında da belirttiğimiz gibi sağlık çalışanlarının asıl talebi üç ay sürecek adaletsiz ek ödeme değil, güvenceli çalışma ve güvenli gelecek için, insanca yaşam için temel ücret artışıdır. Ek ödemeler maaşa yansıtılmalı, bir daha kesinti yapılmamalı ya da çalışanlar üzerinde tehdit unsuru olmaktan çıkarılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından söz alan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, “Sağlıkta dönüşümün karşısındayız ama eşitsizliğin de karşıyız. Şu an isteğimiz temel ücret ve emekliliğe yansıyacak bir haktır. Sağlık emekçileri en ön safta mücadele etti hayatını kaybetti. Bizim talebimiz bu şekilde bir kesinti olmaması. Yönetimlerden bir şeffaflık açıklama bekliyoruz. Ekonomik kriz olabilir ama çalışanların ücretlerinden bu şekilde kesilmesini uygun görmüyoruz” dedi.