İstanbul’da sağlık meslek örgütleri ve sendikaları, '8 Kasım Dünya Radyoloji Günü' nedeniyle bugün Cerrahpaşa Tıp Fakültesi önünde “Kanser olmak istemiyoruz” sloganıyla eylem yaptı.

Sağlık çalışanlarından 'Kanser olmak istemiyoruz' eylemi: Talepler açıklandı

İstanbul Tabip Odası (İTO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, (TÜMRAD- DER) Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (DİSK/ Dev Sağlık- İş), '8 Kasım Dünya Radyoloji Günü' öncesinde bugün, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi önünde “Kanser olmak istemiyoruz” sloganıyla eylem yaptı.

“Radyasyon vitamin değildir”, “Çalışırken ölmek istemiyoruz” ve “Yaşamak, yaşatmak istiyoruz” sloganlarıyla fakülte bahçesinde kısa bir yürüyüş yapılarak gerçekleştirilen eylemde, sağlıkçılar şua izinlerinin (sağlık kuruluşlarının radyolojik ışınlara maruz kalınan veya maruz kalma riski yüksek olan bölümlerinde çalışan sağlık personeline, sağlık hakkını gözeterek yıllık izin hakkına ek olarak dört hafta tatil hakkı veren izin) kaldırılmasına tepki gösterdi.

SES Şişli Şube Eş Başkanı Abuzer Aslan, “Sağlık alanındaki sıkıntı ve sorunlarımızı dile getirirsek sayfalara sığmaz. Şunu net olarak söylüyoruz. Radyolojide çalışan arkadaşlarımız. Sağlık ve Sosyal Hizmet emekçileri olarak şua hakkı, radyoloji çalışanlarının hakkı olduğunu dile getiriyoruz. Bu kabul edilemez” diye konuştu.

DEMİR: TEKNİKERLER DERHAL KADROYA ALINMALI

DİSK Dev Sağlık- İş adına konuşan Erdoğan Demir de “Biz böyle günlerde mesleki çalışmalarımızı, mesleki hayatlarımızı nasıl yükselteceğimizi tartışmak yerine maalesef hastane önlerinde, bahçelerinde sorunlarımızı yetkililere duyurmakla meşgulüz" dedi. Demir, daha sonra "14 Mart Tıp Bayramı’nda herkes bir bayram sevinci yaşamaya çalışırken bizler ‘sağlıkta şiddet karşısında ölmek istemiyoruz, yaşamak istiyoruz’ diye haykırmak için yine buralarda toplanıyoruz. Biz artık bunları saymaktan yorulduk. Yetkililerin, Sağlık Bakanlığı’nın, hükümetin sesimizi derhal duymasını, bugün burada toplanma amacımız olan radyoloji teknikerlerinin ve teknisyenlerinin başta şua izni olmak üzere, başta taşeron çalıştırılan, görüntüleme merkezlerinde ultrasonlarımızı çeken, görüntüleme yapan radyoloji teknikerlerinin derhal kadroya alınması da sendikamızın asli talepleri içerisindedir" ifadelerini kullandı.

ASLANOĞLU: ÖZLÜK HAKLARIMIZDA KAYIPLARLA KARŞI KARŞIYA KALDIK

TÜMRAD-DER Genel Başkanı Heybet Aslanoğlu ise “Biz de iş yerlerimizde bugünü bayram havasında kutlamayı çok arzu ederdik ancak ne yazık ki biz bugünü bayram havasında kutlayamıyoruz. Çünkü canla başla çalışmamıza rağmen, radyoloji camiası olarak birçok hak kayıplarına uğruyoruz. Hak kayıplarımız sadece ekonomik kayıplar ile sınırlı kalmadı, özlük haklarımızda kayıplar ile karşı karşıya kaldık” dedi.

Aslanoğlu, "Bildiğiniz üzere yaklaşık 2 yıldır pandemi ile mücadele ediyoruz. Bu mücadelenin ön saflarında yer alan radyoloji teknisyenleri, diğer tüm sağlık emekçileri gibi bizler bir alkıştan daha fazlasını beklerken ekonomik ve sosyal haklarımızda, çalışma koşullarımızda iyileştirilmeler beklerken bütün bu özverili çalışmalar yok sayılarak kanunlarla düzenlenmiş haklarımızın en önemlisi de şua izni hakkımızın elimizden alındığı bir süreci yaşadık. Radyoloji teknisyenlerini personel eksikliğinden dolayı fazla nöbet tutmaya zorladılar. Sağlık Bakanlığı, Danıştay henüz nihai kararını beklemeden hukuksuz bir şekilde 5 yıl boyunca tutulan bu nöbetlerin ücretlerini faizi ile birlikte geri istedi. Arkadaşlarımıza 5 bin ile 40 bin arasında borçlar çıkarıldı. Ödeme yapamayan meslektaşlarımız icra ve hacizlerle karşı karşıya kaldı. Bu durum hukuksuz olduğu gibi vicdanları yaralayan bir durumdur. Bu uygulamadan derhal vazgeçilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

"YÖNETMELİKLE ŞUA İZİNLERİMİZ KISITLANDI"

Aslanoğlu şunları söyledi:

"25 Haziran 2021’de bir gece yarısı Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile radyoloji çalışanlarının şua izni haklarını düzenleyen, radyoloji departmanlarının ve röntgen cihazlarının sahip olması gereken standartları ve özellikleri düzenleyen Radyoloji Radyom ve Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkında Nizamname’nin yürürlükten kaldırıldığını öğrendik. Meslek örgütlerine, derneklere ve sendikalara haber vermeden radyasyon alanında çalışan radyoloji teknisyeni, radyolog hekim, medikal fizikçi, nükleer tıp uzmanı, radyoterapi teknikeri, radyoterapi uzmanlarından ve hemşirelerden oluşan 60 bin civarında sağlık emekçisinin özlük haklarını düzenleyen bir mevzuatın yürürlükten kaldırılarak bir yıl sonra yerine getirilen yönetmelikle şua izinlerimiz kısıtlandı, birçok radyasyonla çalışan meslektaşımızın bu izin hakları ellerinden alındı. Bizler sağlık emek ve meslek örgütleri olarak radyoloji teknisyenleri ve radyasyon ortamında çalışan diğer sağlık emekçilerinin hak kaybına uğramasını, haklarının ellerinden alınmasını asla kabul etmiyoruz"

Sağlıkçılar taleplerini şu şekilde sıraladı;

“-Sağlık Bakanlığı, ivedilikle yürürlükten kaldırılan mevzuatların yerine tüm tarafların (radyologlar, radyoloji teknisyenleri, fizikçiler, nükleer tıp uzmanları, sendikaları ve meslek örgütlerinin) görüşlerini alarak yeni bir düzenleme yapmalı.

- Radyasyon ile çalışan sağlık personelinin şua izinleri, fiili hizmet ve çalışma süresi gibi kanunlarla düzenlenmiş hakları aynen korunmalı.

- Radyoloji alanında personel eksikliğini gidererek iş yükünü azaltacak şekilde istihdam yapılmalı.

- Taşeronluk uygulamasına son verilerek, görüntüleme hizmetlerinde çalışan radyoloji çalışanlarına güvenceli kadro verilmeli.

- Teşvik sistemine son verilerek, tek kalemde ve insanca yaşanacak temel ücret artışı yapılmalı"

(ANKA)