Urfa’da Doktor Yalçın’ın saldırıya uğramasına tepki gösteren sağlık çalışanları dün yurt genelinde şiddeti protesto etti. Sağlık çalışanları: Yasayı çıkarın, caydırıcı önlemler alın

Sağlık çalışanlarından sağlıkta şiddete tepki: Önleyici ve gerçekçi önlemler alın artık!

Türk Tabipleri Birliği (TTB), 17 Temmuz’da Urfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Acil Servisi’nde görev yapan Doktor Bahattin Ahmet Yalçın’ın bir hasta yakını tarafından taşlı saldırıya uğramasına tepki göstermek için basın açıklaması yaptı. Yurt genelindeki hastanelerde saat 12.30’da eş zamanlı olarak yapılan basın açıklamasında sağlık çalışanları, “Şiddet son bulsun” dedi.

saglik-calisanlarindan-saglikta-siddete-tepki-onleyici-ve-gercekci-onlemler-alin-artik-489964-1.

‘İktidar hiçbir adım atmıyor’

İstanbul Tıp Fakültesi Temel Bilimler Binası önünde yapılan basın açıklamasını İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Rukiye Eker Ömeroğlu okudu. Sağlık kuruluşlarında her gün ortalama 30 şiddet vakası yaşandığını aktaran Ömeroğlu, “Bütün çabalarımıza rağmen Dr. Esin Aslan, Dr. Kamil Furtun ve Dr. Aynur Dağdelen’in öldürülmeleri ve nice sağlıkta şiddet olayı ile siyasal iktidarın sağlıkta hiçbir adım atmadığını üzülerek görüyoruz. Gelinen aşamada sağlıkta şiddet, sağlık hizmet sunumunun hemen tüm aşamalarında yaygın ve ciddi bir sorun haline dönüşmüştür. Özellikle acil servisler şiddetin kol gezdiği, sağlık çalışanlarının kendilerini emniyette hissedemedikleri, sağlık hizmetini güvenli ortamlarda veremedikleri yerler haline gelmiştir” dedi.

saglik-calisanlarindan-saglikta-siddete-tepki-onleyici-ve-gercekci-onlemler-alin-artik-489962-1.

Sağlıkta şiddetin nedenleri arasında toplumsal etkenlerin de olduğunu ifade eden Ömeroğlu, şöyle devam etti:

saglik-calisanlarindan-saglikta-siddete-tepki-onleyici-ve-gercekci-onlemler-alin-artik-489963-1.

“Bunlar giderilmedikçe sağlık kuruluşlarını tam olarak güvenli ve huzurlu yerler haline getirmek olanaklı değildir. Kuşkusuz, her yıl nüfusumuzdan fazla sayıda acil servis başvurusu olmasının ve bu kışkırtılmış acil sağlık talebinin eldeki hizmet olanaklarıyla tam olarak karşılanamamasının, yurttaşların sağlık hizmet beklentisinin yapay biçimde yükseltilmesinin gelinen tabloda katkısı büyüktür.”

saglik-calisanlarindan-saglikta-siddete-tepki-onleyici-ve-gercekci-onlemler-alin-artik-489966-1.

Sağlıkta Şiddet Yasası çıkarılmalı

Mersin, Trabzon, Eskişehir, Ankara, İzmir, Mardin, Diyarbakır ve Balıkesir’in de aralarında olduğu birçok kentte bulundukları hastanelerin önünde basın açıklaması yapan sağlık çalışanları, şu ifadeleri kullandı:

saglik-calisanlarindan-saglikta-siddete-tepki-onleyici-ve-gercekci-onlemler-alin-artik-489967-1.

“Türk Tabipleri Birliği’nin defalarca dile getirdiği sağlıkta şiddeti önleme yasasının bir an önce çıkarılarak şiddet uygulayanlara hapis cezasının yasalaşmasını bir kez daha talep ediyoruz. Bu öneri Türk Ceza Kanunu’na bir ek maddeyi kapsamaktadır. Bu ek madde ile, kamunun sağlığına karşı suçlar; sağlık hizmetini engelleme, sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık personeline karşı sağlık hizmeti sunumu esnasında verilen sağlık hizmetinden kaynaklanan nedenlerle, cebir, şiddet veya tehdit kullanan kişi, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu fiiller sonucu sağlık hizmeti kesintiye uğramış ise yukarıda belirlenen fıkraya göre ceza, yarı oranda artırılır. Sağlık kuruluşlarında meslektaşlarımızın güvenliğinin sağlanması için caydırıcı ve önleyici gerçekçi önlemlerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz.”

saglik-calisanlarindan-saglikta-siddete-tepki-onleyici-ve-gercekci-onlemler-alin-artik-489968-1.

***

Her saat başı bir sağlıkçı şiddete maruz kalıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin Sağlık Bakanlığı’ndan aldığı verilere göre, Mayıs 2012-Nisan 2018 tarihleri arasında kayıtlara geçen şiddet vakası sayısı 68 bin 375. Kayda geçen vakaların yüzde 30’unda sağlık çalışanlarının fiziki şiddete maruz kaldığı görüldü. 2018 yılının ilk dört ayındaysa 2 bin 934 şiddet vakası meydana geldi.

saglik-calisanlarindan-saglikta-siddete-tepki-onleyici-ve-gercekci-onlemler-alin-artik-489970-1.

İlgezdi’nin bilgi edinme başvurusu yoluyla bakanlıktan aldığı verilere göre, son altı yılda fiziki saldırıya uğrayan sağlıkçı sayısı 20 bin 706. Şiddet vakalarına en çok devlet hastanelerinde rastlanıyor. 2013-2017 yılları arasında devlet hastanelerinde görev yapan 25 bin 481 sağlık çalışanı fiziki ve sözlü şiddete maruz kalırken, eğitim ve araştırma hastanelerinde şiddete uğrayan hekim ve sağlık personeli sayısı ise 15 bin 970’e ulaştı.

saglik-calisanlarindan-saglikta-siddete-tepki-onleyici-ve-gercekci-onlemler-alin-artik-489969-1.