Sağlık emekçileri çalışma koşullarına isyan etti

HABER MERKEZİ

İstanbul’da Seyrantepe Hamidiye Etfal Hastanesi’nde çalışan Dev Sağlık-İş üyeleri poliklinikler önünde eylem yaparak “Emeğimizin karşılığını istiyor, insanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz” dedi.

Basın açıklamasını Seyrantepe Hamidiye Etfal Hastanesi işyeri temsilcisi Erkan Emir okudu. Açıklamada şunlara değinildi: “Sağlık emekçileri arasında çalışma barışını bozan, sağlık işçilerini yok sayan uygulamaları kabul etmiyoruz. İnsanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz. Sağlık hizmeti ekip işidir. Bu ekibi bozmanıza izin vermeyeceğiz. Pandeminin ilk döneminde bütün sağlık çalışanlarına ek ödeme vereceğiz diyen Sağlık Bakanı yine hekimler, hemşireler arasında ayrımcılık yapmış, yine sağlık işçilerini yok saymıştı. Sağlık işçileri o dönemde de pandeminin bütün riskini taşımış ama ücretlendirmede adı bile anılmamıştır. Artık yeter. Yok sayılanlar kendisini var edecek. Sağlık işçileri, sefalet ücretlerine razı olmayacak. Önümüzdeki günlerde sağlık ekibinin bir kısmına yapılacak ücret düzenlemesinden sağlık işçileri olarak biz de payımızı istiyoruz. Biz de çalışıyoruz, üretiyoruz. Hakkımızı istiyoruz.”

***

Çalışanlar arasında ayrımcılıktan vazgeçin

İzmir’de ise Eşrefpaşa Hastanesi sağlık emekçileri eylem yaparak çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep etti. Emekçiler, maaşlarının yoksulluk sınırının üzerine çıkması ve 3600-7200 arası ek göstergenin uygulanmasını talep etti. Açıklama konuşan Tüm Bel Sen 1 No'lu Şube Başkanı Buse Elbir, “Pandemi koşullarında riskleri göze alarak halkın sağlığı için gecesini gündüzüne katan sağlık emekçilerine reva görülen, yoksulluk sınırının altında ödenen ücretler oluyor. Tüm sağlık personeli hep birlikte toplum için sağlık hizmeti üretiyor. Barışçıl ortamın bozulması, meslekler arası uyumun zedelenmesi var olan sorunları çözmek biryana çığ gibi büyümesine neden olacaktır. Sağlık ekip işidir” şeklinde konuştu.

Açıklama öncesinde konuşan DİSK ve Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da "Sağlık işçilerini görmezden gelen uygulamaları durdurun, sağlık çalışanları arasında ayrımcılık yapmaktan vazgeçin" ifadelerini kullandı.

Elbir şunları söyledi: “Sağlık çalışanlarının taleplerini karşılayacak, emekli maaşına da yansıyacak yeterli aylık gelir, çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla ivedilikle planlama yapılmalı ve uygulamaya geçirilmelidir. Bir an önce TBMM’ye getirilecek düzenlemede tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak iyileştirme yapılmalıdır. Halk sağlığı için, koruyucu sağlık hizmetleri güçlendirilmelidir. Özel hastanelere, şehir hastanelerine aktarılacak kaynaklar kısılmalı, halkın gerçek anlamda parasız sağlık hizmeti alabilmesi için politikalar geliştirilmelidir. Yoksulluk sınırının üzerinde insanca yaşamaya yetecek temel ücret istiyoruz.”