Sağlık çalışanları üç boyunca verileceği söylenen ek ödemenin iş barışını bozduğunu söyleyen sağlık emekçileri, "Alkış değil hakkımızı istiyoruz" dedi

Sağlık emekçileri ek ödeme adaletsizliğine karşı hakkını istiyor

BERKAY SAĞOL

Sağlık çalışanları, sağlık çalışanlarına yapılan ek ödemelerin hakkaniyetli ve adil olmadığını ve 4D kadrosunda çalışanlara hiç ödeme yapılmadığını belirtti.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını yaşanan günlerde Sağlık Bakanlığı'nın sağlık çalışanlarına 3 ay boyunca ek ödeme verileceğini açıklamıştı.

Konuyla ilgili Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Muhittin Erel Amfisi'nde bir açıklama gerçekleştirerek taleplerini açıklayarak yaşananları alkışla protesto etti.

"SAĞLIK ÇALIŞANLARI RENCİDE EDİLMİŞTİR"

Sağlık emekçileri adına basın açıklamasını SES İzmir Şube Eşbaşkanı Erkan Batmaz yaptı. Sağlık hizmetinin bir ekip işi olduğunu özellikle vurgulayan Batmaz, "Ekip üyelerinin sorumlulukları birbirinden daha önemli sayılamayacağı gibi, her biri ekibin olmazsa olmazları ve birbirinin tamamlayıcısıdır. Performans sistemi baz alınarak yapılan ek ödemeler ne yazık ki büyük bir adaletsizliğe neden olmuş, özellikle 4D kadrosunda çalışan sağlık çalışanları bu ödemeden yararlanamamıştır. Sağlık Bakanlığı 'müjde, ödül' olarak isimlendirdikleri ek ödemeyi ne yazık ki adaletsiz bir şekilde dağıtma seçeneğini seçmiş; sağlık çalışanlarının yıllarca özlük hakkı ve insanca yaşama yetecek maaş taleplerini kulak ardı eden iktidar şov yaparcasına tüm sağlık çalışanlarına ek ödemeleri tavan olan yüzde 100 üzerinde yapacağını ilan etmiştir. Çok geçmeden herkese değil, bazı çalışanlara yüze 100, bazılarına yüzde 55 ek ödeme vereceklerini ilan edilmiş, ardından 'herkes için eşit risk yok, o yüzden herkese eşit ödeme yapamayız', diyerek sağlık çalışanlarını rencide ettiği gibi; vaatlerini de reddetmiştir" diye konuştu.

Covid-19 salgını ile mücadele edilen günlerde hiçbir zaman maaş ile ilgili bir şeyi konuşmayı doğru bulmadıklarını belirten Batmaz, "Ek ödeme olarak yapılan adaletsiz dağıtım bu konuda açıklama yapmamızı ve harekete geçmemizi zorunlu kıldı. Biz biliyoruz ki artık koronavirüs her yerde, ayrım yapılmaksızın bütün sağlık çalışanları için bulaş riski söz konusu. Bu nedenle sağlık çalışanları arasında yapılan ayrımcılığa derhal son verilmeli, Covid-19 pandemisiyle mücadelede görevlerinin gerektirdiği her yerde hizmet yürüten tüm sağlık çalışanları adı geçen ek ödemeden adil olarak yararlandırılmalı ve Covid-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir. Sağlık çalışanlarının asıl talebi üç ay sürecek adaletsiz ek ödeme değil, güvenceli çalışma ve güvenli gelecek için, insanca yaşam için temel ücret artışıdır" ifadelerini kullandı.