Çalışma koşullarının her geçen gün daha kötü hale geldiğini kaydeden sağlık emekçileri, çalışma koşullarında iyileştirme ve güvenli çalışma alanları talebini dile getirmek için bir araya geldi.

Sağlık emekçileri güvenli alan istiyor

Berkay SAĞOL

Sağlık emekçileri, çalışma koşullarında iyileştirme ve güvenli çalışma alanları istedikleri dile getirmek için bir araya geldi. Konak'ta Eşrefpaşa Belediye Hastanesi’nde yapılan açıklamaya, TTB Merkez Konseyi üyeleri, Dr. Kazım Doğan Eroğulları ve Dr. Onur Naci Karahancı katıldı.

Covid-19 pandemisinin yıkıcı etkisinin devam ettiğini belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, “İktidarın sağlık emekçilerini ve toplumu yok sayan anlayışı nedeniyle önlenebilir bir hastalıktan yüzlerce arkadaşımızı kaybettik. Tüm pandemi süreci boyunca hekimler ve sağlık çalışanları uygun olmayan çalışma koşullarında uzun süre çalışmak zorunda kaldı. Pandemi sürecinde öncelikli planlama birinci basamakta yapılması gerekirken; bu yapılmadı ve salgın hastanelerde karşılandı. Bu plansızlığın sonucu olarak sağlık çalışanlarının iş yükü arttı, çok sayıda sağlık emekçisi hastalığa yakalandı” dedi.

Çalışma koşullarının her geçen gün daha kötü hale geldiğini söyleyen Op. Dr. Çamlı, “Sağlık Bakanlığı çalışma alanlarımızda COVID-19’a ilişkin gerekli önlemleri almadı. Temel insan hakları arasında yer alan güvenli ortamlarda çalışma hakkı; bu süreçte ihlal edildi. Sağlık reformu adı altında sağlığı piyasalaştıran bu sistemin mevcut olumsuzlukları pandemi sürecinde net olarak ortaya çıktı. Çöken sağlık sisteminin bedelini ödüyoruz, daha fazla bedel ödemek istemiyoruz” diye konuştu.

Op. Dr. Çamlı talepleri ise şu şekilde sıraladı:
►Tüm sağlıkçılar için güvenli çalışma alanı, hastalarımız için güvenli tanı tedavi ortamlarının oluşturulmasını, önlemlerin gözden geçirilip yeniden düzenlenmesini istiyoruz.
►Haftalık çalışma sürelerimizin yeniden düzenlenmesini ve azaltılmasını istiyoruz.
►Şiddete ve hastalıklara karşı güvenli, sağlıklı çalışma ortamı istiyoruz.
►OHAL KHK’leriyle hukuksuzca ihraç edilen, güvenlik soruşturması gerekçe edilerek ataması yapılmayan tüm hekimlerin/kamu emekçilerinin derhal görevlerine başlatılmasını istiyoruz.
►Birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini ve sevk zinciri uygulamasına geçilmesini istiyoruz.”

hekimler-guvenli-alan-istiyor-942965-1.

‘HALK SAĞLIĞIYLA OYNANIYOR’

TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları ise “TTB olarak haftalardır sağlık emekçilerini ziyaret ediyoruz. Hekimler öfkeli çünkü hekimlik yapamıyorlar. Çalışma alanlarında ve özlük haklarında mutsuzlar. Biz bu mutsuzlukları sona erdireceğiz. Ciddiyetten uzak bir sağlıkta şiddet yasası istemiyoruz. Yeni çıkan yasada değişen bir şey olmadı. Karakoldan bırakılan zanlılar artık savcılıktan bırakılıyor. Halk sağlığıyla oynanıyor. Bizim sesimizi duymamakta ısrar edenlere sesimizi duyuracağız. 300 günden fazla süredir Sağlık Bakanlığı randevu talebimizi kabul etmiyor. Birçok yeni mezun hekim arkadaşlar yurtdışına kaçıyor. 8 binden fazla hekim istifa etti. Emek bizim söz bizim diyerek yola çıktık. Biz sesimizi duyuracağız” ifadelerini kullandı.