Sağlık emekçileri hak isyanında

EMEK SERVİSİ

Sağlık emekçilerinin pandemi sürecinde toplumsal yükü arttı. Siyasetçiler her fırsatta sağlım emekçilerine teşekkür ediyor. Ancak konu emekçilerin hakları olduğunda gereken adımlar atılmıyor.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Çanakkale Şubesi, Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde uzun süredir devam eden ücret eksikliğine karşı basın açıklaması yaptı.

SES Genel sekteri Pınar İçel’in de katılımıyla hastane önünde yapılan basın açıklamasında “Mali ve özlük haklarımızı gasp etmeyin, emeklerimizin karşılığını verin!” denildi. Basın açıklamasında konuşan İçel, “Performans denen çalışma barışını ve iş huzurunu bozan bu ucube sistemin sonuna gelinmiştir. Örnek vermek gerekirse Çanakkale Devlet Hastanesi Ocak ayı döner sermaye ödemesinden doktorların ancak 5’te biri yararlanmış, başka hiçbir sağlık çalışanına ödeme yapılmamıştır. Şubat ayında Hastanede dağıtılabilecek bir döner sermaye olmadığı için, Covid servis ve yoğun bakımlarında çalışanlara bile ek ödeme yapılmamıştır. Oysa tüm çalışanlar aynı işi yapmaya, aynı yoğunlukta çalışmaya devam etmektedir” dedi. Hastane çalışanlarının da destek verdiği açıklamada çalışanların talepleri de sırandı. En önemli talebin özlük hakları olduğu listede emekçinin üstlendiği riske uygun düşen bir ücretlendirme sistemi de talep edildi.

“Bizleri daha fazla tüketmeden ve acilen” diyen İçel talepleri şöyle sıraladı:

- Maaşlarımızı kamusal güvenceye kavuşturun,

- Enflasyon kaynaklı ekonomik kayıplarımızı telafi edin,

- En düşük sağlık çalışanı maaşını yoksulluk sınırına endeksleyin,

- Eğitim durumuna, liyakate, statüye, emek yoğunluğuna, üstlenilen riske uygun düşen adil bir ücretlendirme sistemine geçin,

- Güvenli çalışma ortamı sağlayın ve sağlıkta şiddete son verin,

- İdari baskı ve mobbingi sonlandırın,

- Çalışanları bölmeyin, İdareye yakın sendikalara geçmeye zorlamayın.