Sağlık emekçileri İstanbul, Antalya ve İzmir’de tüm sağlık çalışanlarını kapsamayan zamları protesto etti.

Sağlık emekçileri hakları için eylemde

HABER MERKEZİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın duyurduğu ve sadece hekimlere uygulanan ek gösterge ve maaş zammına tepki gösteren sağlık emekçileri İzmir’de İl Sağlık Müdürlüğü önünde, İstanbul’da Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde ve Antalya’da Muratpaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde toplandı.

İzmir’de eyleme SES, İzmir Tabip Odası, İzmir Eczacı Odası, SHU-DER, Diş Hekimleri Odası, TÜMRAD-DER ve Demokratik Sağlık-Sen katıldı.

Basın açıklamasını okuyan SES İzmir Şube Eşbaşkanı Nursel Yücesoy, iktidarın sağlık alanına bakışının net bir şekilde tekrar görüldüğünü söyledi. Yücesoy, “Sağlık alanının piyasalaştırılmasının sonuçlarından biri olan hekim ve hekim dışı çalışan ayrıştırması iş barışını bozarak emekçiler üzerinden sömürüyü daha da derinleştirmiştir. Yıllardır verdiğimiz mücadelemizde sağlık alanının bir ekip işi olduğunu, tüm sağlık emekçilerinin insanca yaşayacak ücretler alması gerektiğinin söylüyoruz. Tüm hekimleri eşitlikle kapsamayan, diğer sağlık emekçilerini görmeyen bir düzenleme getirildi. Tüm sağlık emekçilerinin insanca yaşama yetecek ücretler alması için mücadelemizi sürdüreceğimizi belirtiyoruz” dedi.

'KAMU DIŞINDA GÖREV YAPAN HEKİMLERE YER VERİLMEDİ'

Kamuda görev yapan hekimlerin dışındaki hekim ve sağlık çalışanlarına kanun teklifinde yer verilmediğini dile getiren Yücesoy, “YÖK kadrosunda çalışan hekimler, asistan hekimler, aile hekimleri ve özel sektörde çalışan hekimlerle ilgili düzenleme yapılmamıştır. Kamudan emekli olan hekimlere ilave ödeme artırılmış, çalışmama şartı kaldırılmıştır. Ancak BAĞ-KUR ve SSK emeklisi hekimler için yine iyileştirme yapılmamıştır” diye konuştu.

Yücesoy şunları söyledi: “Ekonomik krizin her geçen gün derinleştiği yoksulluğun, pahalılığın arttığı bir dönemdeyiz. Halkın tüm kesimleri her geçen gün daha da kötü şartlarda yaşamaya mahkûm bırakılmaktadır. Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin emekliliğe yansıyacak temel ücretleri yoksulluk sınırı üzerine çıkarılsın. Yıllardır sözü verilen ek gösterge 3600’den başlayarak kademeli olarak 7200’e kadar tüm sağlık emekçilerine uygulansın. Sağlık Bakanı’nın açıklamasında yer alan hekimlere yönelik maaş artışı ayırım gözetilmeksizin tüm sağlık emekçileri için uygulansın. Tüm Sağlık ve Sosyal Hizmet çalışanlarının ücretlerinin yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını talep ediyoruz.”

saglik-emekcileri-haklari-icin-eylemde-951057-1.

ANTALYA

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi ve Antalya Tabip Odası da hekimlere ek gösterge veren yasayı sağlık emekçileri arasındaki iş barışını bozduğu gerekçesiyle Antalya, Alanya ve Finike’de protesto etti. Muratpaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan SES üyeleri adına konuşan şube eş başkanı Dr.Kaan Taşer “ Sağlık ekip işidir. Bu yasayla sağlık ekip işi olmaktan çıkarılmış ve sağlık emekçileri arasında iş barışı bozulmuştur. Bu durumu protesto etmek ve temel taleplerimiz için 6 aralık günü tüm ülkede uyarı amaçlı iş bırakma eylemi yapacağız. İş bırakama eylemimize katılmak isteyen tüm diğer sendikalarla da ortaklaşmaya hazırız” dedi.

Finike Devlet Hastanesi önünde konuşan SES işyeri temsilcisi Semahat Çınar “İki gündür ülkenin dörtbir yanında hastanelerinin önüne çıkıp hak ve adalet isteyen binlerce sağlık emekçisi ile birlikte bizlerde buradan sağlık bakanı başta olmak üzere, hükümete, meclise bir kez daha sesleniyoruz; sesimizi duyun, taleplerimizi dikkate alın, aksi halde üretimden gelen gücümüzü kullanarak hizmet üretmeyeceğiz” diye konuştu.

Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde konuşan SES Alanya Temsilcilik Eş Başkanı Zehra Ayata “Biz sağlık çalışanları olarak sözümüzü bir kez daha ifade ediyoruz; Taleplerimiz çok açık, somut ve nettir:

►Sahada iş barışını bozan, performans sistemi kaldırılarak bütün ödemeler tek kalemde yapılsın,

►Sabit ücretlerimize gerçek enflasyon oranında ek zam verilerek yoksulluk sınırının üzerine çıkarılsın,

►4-B süresiz sözleşmeli ve 3+1 sözleşmeli çalışan arkadaşlarımız kadroya alınsın,

►Hastanelerde bütün sağlık çalışanlarının çocuklarını güvenle bırakabileceği kreşler açılsın,

►Ek gösterge seçim vaadi olmaktan çıkarılıp 3600’den başlayarak kademeli olarak 7200’e kadar tüm sağlık çalışanlarına uygulansın” ifadelerini kullandı.