SES İzmir ve Manisa Şubeleri, özlük haklarının verilmesi talebiyle açıklama yaptı. Sağlık emekçileri pandemi sürecinde iş yüklerinin arttığını ve AKP’nin verdiği sözlerin hiçbirini yerine getirmediğini dile getirdi.

Sağlık emekçileri hakları için mücadele ediyor

BirGün/EGE

Sağlık ve Sosyal Hizmetler İşçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi ve Manisa Şubesi, özlük haklarının verilmesi talebiyle Konak Kemeraltı’da ve Merkezefendi Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı.

AKP’nin verdiği sözlerin hiçbirini yerine getirmediğini dile getiren sağlıkçılar, artık oyalanmak istemediklerini söyledi. Sağlıkçıların, her geçen gün özlük haklarının kaybolduğu belirtilen açıklamada, “Siyasi iktidar bizi açlık sınırının biraz üzerinde sefalet ücretine mahkûm etti. AKP, iktidara gelmesiyle birlikte sağlıkta dönüşüm programını başlatarak sağlık kurumlarını ticarethaneye hastaları da müşteriye dönüştürerek sağlıkta ki yıkım sürecini başlattı. Pandemi ile birlikte sağlık hizmetlerinde ki çöküş daha da belirginleşti” denildi.

Pandemi sürecinde iş yüklerinin daha da arttığını belirten sağlıkçılar, “Halkın sağlığını korumaya, onları yaşatmaya çalışırken yaşamdan kopan yüzlerce sağlık ve Sosyal Hizmet emekçisinin tarifsiz acıları hala yüreğimizde. Bizi görmezden duymazdan gelip ‘Bunlar Rüşvetçi, 6 bin TL'den düşük maaş alanı yok’ diyenlere, onları koruyup eleştiri bile yapamayan iktidara karşı, emeğimizi ve meslek onurumuzu korumaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.

saglikcilar-haklari-icin-mucadele-ediyor-832546-1.

COVİD-19 MESLEK HASTALIĞI SAYILSIN

Sağlıkçıların talepleri ise şu şekilde:

>> Söz verdiğiniz gibi 3600 ek göstergemiz verilsin. Yıpranma payından fiili çalışma şartı kaldırılsın, yıpranma payı (fiili hizmet zammı) geçmiş yıllar da dahil ve 5 yıla 1 yıl olmak üzere bütün emekçileri kapsasın.

>> Çalışma koşullarımız düzeltilsin, iş yükümüz azaltılsın, uzun çalışma saatleri kısaltılsın. Her işyerine 7/24 ücretsiz kreş sağlansın. EYT sorunu bir an önce çözülsün. Sağlıkta şiddeti ve mobbingi önleyen gerçek tedbirler alınsın,

>> Covid-19 meslek hastalığı sayılsın. Sözleşmeli statüde çalışan sağlık ve sosyal hizmet emekçileri kadroya geçirilsin.

>> Hemşirelik meslek yasası uygulansın ve diğer sağlık meslek mensupları için kendilerine özgü meslek yasaları çıkarılsın. Analık izni 16 haftadan 24 haftaya çıkartılsın.

>> Giyim yardımı mesleki riske uygun gerçek enflasyon rakamlarıyla ödensin, sağlık ve güvenlik açısından ücretsiz servis sağlansın. Pandemi ile mücadele eden filyasyon ekiplerinin ve nöbet usulü çalışanların yemek sorunu çözülsün.

>> Kadrolu ve güvenceli istihdam biçimiyle sağlık emek gücü sayısı artırılsın. Sosyal hizmetlerde emek gücü artırılsın, çalışma saatleri ve vardiya sistemi düzenlensin.

>> Haklarında memuriyete engel teşkil edecek kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan ihraç tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri derhal göreve başlatılsın.