Sağlık emekçileri, TTB’nin çağrısıyla ülkenin dört bir yanında sokakta g(ö)reve çıktı. Genel Sağlık-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Tarık Doğan, “Mevcut iktidar bizleri, işimizle, aşımızla tehdit ediyor” dedi.

Sağlık emekçileri sokağa çıktı: İktidar bizi işimizle tehdit ediyor

Berkay SAĞOL

Sağlık emekçileri sağlık personelinin özlük haklarına ilişkin düzenlemelerin geri çekilmesi üzerine ülkenin her yerinde g(ö)reve çıktı. Sağlık kuruluşlarında acil hizmetler dışında işler durdu. Koridorlar boş kalırken, hastane bahçelerinde ise binlerce sağlık emekçisi taleplerini dile getirdi.

Genel Sağlık-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Tarık Doğan BirGün’e yaptığı açıklamada, “1 Aralık tarihinde ilk perdesi aralanıp, kamuoyu önünde 13 gün boyunca sergilenen bir tiyatroyu günlerce izledik. Yaklaşık 20 yıldır bu iktidar, ‘sosyal devlet’ ilkesinin’ bir gereği olan ulusal, kamucu ve halkçı sağlık anlayışını ayaklar altına almıştır. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile iktidar bu ülkeyi, çok uluslu sağlık şirketlerinin cirit attığı bir pazara çevirmiştir ve bu program ile yarattığı rantı, paydaşlarının hizmetine sunmaktadır” dedi.

İktidarın amacının özel ve vakıf hastanelerinin personel giderlerini asgari düzeyde tutmayı sağlamak olduğu dile getiren Doğan, “Sağlık emekçilerini köle haline getirip çok uluslu sağlık şirketlerinin kucağına itiyorlar. Kamuda verilmesi gereken sağlık hizmetlerini özel ve vakıf hastanelerine yönlendirerek, oluşturulan rantı kamu zararı pahasına belli sermaye gruplarına aktarmayı amaçlıyorlar. Mevcut iktidar bizleri, işimizle, aşımızla tehdit ediyor. Kamu adına, halkın, sağlık hakkının elinden alınmaması için, günlerdir sağlık emekçileri bir uyarı da bulunuyor. Bu iktidar, hepimize ‘Halkın malı olan tüm sağlık tesislerini satacağım ve sizler paranız kadar sağlık hizmeti alacaksınız’ diyor. Sağlık emekçilerimize ve kamunun yani halkımızın malı olan hastanelerimize sahip çıkalım” diye konuştu.

KOCAMAN BİR SIFIR

Siyasi iktidarın, 13 gün boyunca sergilenen tiyatronun son perdesinde, vakıf üniversitesi ve özel hastane lobilerinin çıkarlarını gözettiğini belirten Genel Sağlık-İş İzmir Şube Başkanı Derya Pekel ise şunları söyledi: "Sözde özlük haklarında iyileştirme yapılmasını öngören, adeta ‘yasalaşmamak’ üzere Meclis’e getirilen kanun teklifi, yasalaşmadan geri çekilmiştir. Mevcut durumda, sağlık çalışanlarının elinde kocaman bir sıfırdan başka hiçbir şey bulunmamaktadır. ‘Sağlığa uzaktan bakan’ bir Sağlık Bakanı’nın, sağlık emekçilerinin, özlük haklarını iyileştirici bir politika izlemesi mümkün değildir. İktidarın, sağlık emekçilerinin, hak etmiş olduğu özlük haklarını dikkate alacakları yönünde inancımız kalmamıştır. Siyasi iktidar, sürekli olarak vaatte bulunmakta, gerçekleşmeyen vaatler nedeniyle hüsrana uğrayan hep sağlık emekçileri olmaktadır.”