Pandemiyle birlikte şartları iyice zorlaşan sağlık emekçileri, yeni açıklanan Ek Ödeme Yönetmeliği’ni kabul etmediklerini açıkladı. SES İzmir Şubesi, “Çalışırken ve emeklilikte insanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz” açıklamasını yaptı.

Sağlık emekçilerinden 'Ek Ödeme Yönetmeliği' tepkisi

İlayda SORKU

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Ek Ödeme Yönetmeliği’ne göre, çalışırken elde edilen ücretler sağlık çalışanlarının emekliliğine yansımayacak. Üniversite hastaneleri, aile hekimliği, Adli Tıp Kurumu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nde çalışanlar bu yönetmelik dışında tutulurken; Sağlık Bakanlığı’na bağlı çalışanlar yönetmelik kapsamında sayılacak.

SES İzmir Şubesi Eş Başkanı Nursel Yücesoy yaptığı açıklamada, “Bu yönetmelikle ‘performans’ kavramı yerine ‘teşvik’ kavramı getirilmiştir. Böylece yıllardır eleştirdiğimiz ve ‘sağlıkta performansa dayalı ücret olmaz’ görüşümüz doğrulanmıştır. Ancak bu görüşümüz doğrulanmasına rağmen buna uygun bir düzenleme yapılmak yerine kelimeler ile oynanarak ‘teşvik’ adı altında performansı gizleyen ve sorunu çözmekten uzak bir yaklaşım sergilenmiştir. Yönetmeliğe göre; her üç ek ödeme de emekliğe yansımamaktadır. Emekliliğe yansımak yerine sadece hekimler için ilave emekli aylığı düzenlemesi getirilmiş ve hekim dışı personel kapsamda yer almamıştır” dedi.

saglik-emekcilerinden-ek-odeme-yonetmeligi-tepkisi-1054249-1.

YÖNETMELİĞE KARŞI MÜCADELE SÜRECEK

Yönetmelik ile sağlık çalışanları arasındaki gelir uçurumunun iyice açıldığını ifade eden Yücesoy, “Her ne kadar bu yönetmelikle taban ödeme altında hekim dışı personele cüzi bir ödeme getirilmişse de bunun yeterli olmadığını taban ödeme katsayılarının hekim dışı personel bakımından daha yüksek olması gerektiğini vurgulamak isteriz. Bir önceki ek ödeme yönetmeliğine karşı hekim ve hekim dışı personel arasındaki katsayı uçurumu nedeniyle açmış olduğumuz dava maalesef kabul edilmemiştir. Bu nedenle bu konuda fiili ve meşru mücadelemiz devam edecektir” diyerek yönetmelik incelendiğinde birden fazla maddede eksiklik ve hak ihlali oldu ve bu sebeple SES olarak dava açacağız" ifadelerini kullandı.

Yücesoy şunları dile getirdi: “Tek kalemde, emekliliğe yansıyacak, insanca yaşamamıza yetecek, yoksulluk sınırı ve OECD ortalamaları düzeyinde bir ücret istiyoruz. Ücret rejiminin gelir getirip getirmemeye, performansa, teşvike, katsayılara bağlanması, meslek gruplarının kendileri arasında ve diğer meslekler arasında gelir farkı yaratılması sağlık sisteminin sorunlarını çözmek yerine daha ciddi sorunlara yol açmaktadır. Sağlık emekçilerinin de diğer devlet memurları gibi uluslararası sözleşmelerden, insan hak ve hürriyetlerinden, çalışma haklarından, anayasal haklarından kaynaklı olarak gelir getirme koşuluna bağlanmadan gelirleri artırılmalıdır.”