Kamu işyerlerinde 60 yaş ve üzerinde olanlar ile kronik hastalığı bulunanlar idari izinli sayılacak. Sağlık emekçileri hariç! Emekçiler, bu ayrımcılığa son verilmesini istiyor

Sağlık emekçilerinden izin ayrımcılığına tepki

Kamu işyerlerinde 1 Haziran itibariyle normal çalışma düzenine dönülürken, geçen hafta yayımlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle 60 yaş ve üzerinde olanlar ile kronik hastalığı bulunanların idari izinli sayılacağı duyuruldu. Ancak Sağlık Bakanlığı'na bağlı çalışanlar bu haktan muaf tutuldu. Sağlık emekçileri bu ayrımcılığı kabul etmediklerini belirterek genelgeye tepki gösterdi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, dün Twitter'da #Yaşamakİçinİdariİzin etiketiyle yaptıkları paylaşımlarla seslerini duyurmaya çalıştı. Söz konusu paylaşımlarda, sağlık alanı en riskli alan olmasına karşın kronik rahatsızlığı olan ya da 60 yaş üstü sağlık emekçilerine izin verilmemesinin kabul edilemez olduğu vurgulandı.

SES, bugüne dek kronik rahatsızlığı bulunan çok sayıda sağlık emekçisinin, çalışmak zorunda olduğu için virüse yakalanarak hayatını kaybettiğine dikkat çekti:

“Kerim Koca: Uzun süredir kronik kalp kapak rahatsızlığı nedeniyle tedavi görüyordu, o da 'izin verilmeyen' risk grubu sağlık emekçileri arasındaydı, aktif olarak çalışıyordu.”

“Seyfettin Karakaya: Kronik KOAH hastalığı vardı; Cumhurbaşkanlığı genelgelerine ve kararlarına göre 'çalışmaması, sokağa çıkmaması gerekenler' arasında iken, 'çalışmaya devam etmeye' zorlanan sağlık emekçilerinden biriydi, aktif olarak çalışıyordu.”

“İbrahim Aslan: Engelliydi, raporları vardı, 'çalışmaya başladıktan sonra engelli olduğu' gerekçesiyle risk altında çalışmaya zorlanan yüzlerce sağlık emekçisinden biriydi, aktif olarak çalışmaya devam ediyordu.”

Bu emekçilerin göz göre göre ölüme itildiğini vurgulayan SES üyeleri, 60 yaş üstü, kronik rahatsızlığı olan, süt izninde olan ya da engelli olan tüm sağlık emekçilerine idari izin verilmesini talep etti.

GEBELİK İZNİ UZATILDI AMA...

Öte yandan dün yayımlanan bir diğer genelgeyle sağlık emekçileri de dahil kamuda çalışan hamile personelin gebelik izinleri 8 hafta uzatıldı. Genelgede emekçilerin, gebeliğin 24'üncü haftasından 32'nci haftasına kadar olan süre içinde idari izinli sayılacağı bildirildi.

Ancak bu karar da hamile emekçilerin tepkisini çekti. 14 haftalık gebe hemşire Y.D., BirGün'e yaptığı açıklamada kararı şöyle değerlendirdi: “24 haftanın öncesini katmamaları çok büyük talihsizlik. Özellikle 20'nci hafta öncesi riskli kabul edilir. Bizi riske atıyorlar.”