Sağlık emekçilerine verilen 'müjde' havada kaldı

Berkay SAĞOL

Tıp Bayramı’nda 14-15 Mart’ta hakları için iş bırakan sağlık çalışanlarına, çalışma koşulları ve ücretlerine yönelik AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın '5 müjde' vermesine rağmen somut bir çalışma yapılmadı. Genel Sağlık-İş İzmir Şube Sekreteri Ali Kemal Akgül, “Yıllardır olduğu gibi, sağlık çalışanlarının onurlu bir yaşam sürebilmesi adına dile getirdiği iyileştirme taleplerini, AKP iktidarı boş vaatlerle oyalama derdinde” diyerek tepki gösterdi.

Akgül, “Bir gecede kararname çıkaran, 12 günde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bütçesini ve son bir ay içinde birçok yasal düzenlemeyi yapan irade; sağlık çalışanlarının en fazla bir günde hayata geçirilmesi mümkün olan taleplerine dair dişe dokunur en ufak bir adım atmayarak, vaatlerde bulunarak, oyalama stratejisi uyguladı. Sağlıkta çöküşe dur denilmezse yakın bir gelecekte, halkın alacağı bir sağlık hizmeti kalmayacak” dedi.

Erdoğan sağlıkçılara şiddete karşı cezai yaptırımların artırılacağı, ücretlerin iyileştirileceği ve çalışma koşullarının düzeltileceğini açıklamıştı.

Akgül talepleri ise şöyle dile getirdi:

► Ağır ve kötü çalışma koşullarımızın acilen düzeltilerek, tüm sağlık emekçileri için ruhsal ve bedensel olarak onurlu, huzurlu, sağlıklı ve güvenli bir biçimde çalışabilecekleri iş ortamları sağlanmalı.

► Sağlık emekçilerine şiddet gösterenlere verilecek olan cezaların caydırıcı olmasının sağlanması için, Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı kanunlaştırılmalı.

► Sabit ödeme / performans ödemesi gibi, sağlık çalışanlarının mağduriyetine sebep olan ve çalışma barışını bozan uygulamalara son verilmeli.

► Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği, nam-ı diğer ‘ceza yönetmeliği’ geri çekilmeli. Yeterli sayıda sağlık çalışanı istihdam edilerek, personel açığının acilen kapatılmalı.

► Covid-19 için tüm sağlık çalışanlarına iş kazası meslek hastalığı kapsamında haklar veren özel bir düzenleme yapılmalı.