SES Bakırköy Şube Eş Başkanı Hatip Şengül, koronavirüsle mücadelede risk altında olan sağlık çalışanlarının korunmasına ilişkin yaptığı açıklamada “Risk altında çalışan sağlık emekçilerinin toplu taşıma yerine dezenfeksiyonu sağlanmış özel araçlar ile ulaşımının sağlanması gerekmektedir” dedi

Sağlık emekçilerinin ulaşımı dezenfekte edilmiş özel araçlarla olmalı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bakırköy Şubesi Eş Başkanı Hatip Şengül, sağlık çalışanlarının büyük risk altında çalıştığını ve acilen SES’in sürece dâhil edilmesi gerektiğini belirtti. Şengül, Sağlık Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yaptığı çağrıda şu ifadelere yer verdi:

“Dünya ile birlikte Türkiye'de giderek yayılan Covid-19 salgını ile mücadelede en büyük risk taşıyan sağlık emekçilerinin korunması çok büyük önem arz etmektedir. Sağlık emekçilerinin çökmemesi ve kaos ortamının oluşmaması adına aşağıda sıralı eylem planlarının derhal gerçekleştirilmesi gerekmektedir.”

1. Sağlık Bakanının Bilim Kurulunun yanında, sahanın asıl tablosunu bilen sağlık emekçilerinin temsilcisi SES sendikasını sürece dahil etmelidir. Yıllardır uygulanan halkımıza ve sağlık emekçilerine kötü sonuçlar doğuran sağlık politikalarında haklı çıktık ama bu sefer haklı çıkmak istemiyoruz.

2. Alkış ve döner sermaye primi yerine Sağlık Bakanı ve Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu bir arada görmek istiyoruz. Sayın İmamoğlu'nun toplu taşıma kullanımını sağlık çalışanlarına ücretsiz yapması olumlu görülse de asıl yapılması gereken alanda, risk altında çalışan sağlık emekçilerinin toplu taşıma yerine dezenfeksiyonu sağlanmış özel araçlar ile ulaşımının sağlanması gerekmektedir.

3.Sağlık emekçilerinin yetersiz koruyucu ekipman ile risk taşıyan ortamlarda vakalara müdahalesi bulaşma riskini artırdığından tüm sağlık emekçilerine yeterli koruyucu ekipmanların eksiksiz teminin bir an önce sağlanması gerekmektedir.

4. Sağlık emekçilerinin sağlıklı hizmet vermesi ve bulaş riski de göz önünde bulundurularak tüm sağlık emekçilerine derhal test yapılması gerekmektedir.

5.Sağlık emekçilerinin enfeksiyonu kapması halinde ev ortamına taşınabileceği göz önüne alınarak, sağlık emekçilerinin hizmet verdikleri sağlık kuruluşlarına yakın barınma şartlarının sağlanması ve bu konuda ivedi gerekli koşullar sağlanmalıdır.

6.Sağlık emekçilerinin yeterli dinlenebilmesi için çalışma saatlerinin 6 saati aşmayacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.

7. Bu güne kadar pozitif çıkan vakaların yaş-cinsiyet-görülen bölgelerin istatistiki şekilde şeffaf olarak tarafımıza bildirilmesi gerekmektedir.