Sağlık emekçisinin payına ölüm düştü

HABER MERKEZİ

TÜRK Toraks Derneği, ülkede Covid -19 nedeniyle ölen her 74 kişiden 1‘inin sağlık çalışanı olduğunu belirterek, sağlık emekçilerine halen düzenli PCR taraması yapılmamasına tepki gösterdi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Aralık 2019 verilerine göre, sağlık çalışanlarının dünya nüfusunun yüzde 3‘ünü, tüm Covid-19 enfeksiyonlarının ise en az yüzde 14'ünü oluşturuyor. Bu rakamlara göre dünyada her 7 Covid-19 hastasının 1’i sağlık çalışanı. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre ise ülkede Covid -19 nedeniyle ölen her 74 kişiden 1‘i sağlık çalışanı. Türk Toraks Derneği bu verilere rağmen sağlık çalışanlarına halen düzenli PCR taraması yapılmamasına tepki gösterdi.

28 BİN KİŞİYİ YİTİRDİK

Türk Toraks Derneği Mesleksel Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Bugün itibarıyla Türkiye’de 28 bin 138 kişiyi Covid-19 nedeniyle kaybetmiş bulunuyoruz, bunların 380’i sağlık çalışanı. Bu demek oluyor ki, Türkiye’de Covid -19 nedeniyle ölen her 74 kişiden 1‘i ne yazık ki sağlık çalışanıdır" denildi.

Dernek üyesi sağlık çalışanlarında Covid-19 hastalığı ve özelliklerinin değerlendirildiği araştırmaların hatırlatıldığı açıklamada, Haziran- Temmuz 2020 döneminde yüzde 12,1 olan koronavirüs ile enfekte sağlık çalışanı oranının Aralık 2020 - Ocak 2021 döneminde artarak yüzde 57,4 olduğu vurgulandı: "Bu oranlar dünya verilerinin çok üzerindedir. Tüm bu verilere rağmen sağlık çalışanlarına birçok sağlık kuruluşunda halen düzenli PCR taraması yapılmamaktadır. PCR duyarlılığının düşük olması da göz önünde bulundurularak PCR testine ek olarak, semptom takibi ve gerekirse antikor taraması da yapılmalıdır.”