Sağlık hizmeti karaborsaya düştü

Dış Haberler Servisi

Dünya genelinde Covid-19 salgınında vaka sayısı 9,5 milyona yaklaşırken, can kaybı 482 bini, iyileşen sayısı da 5 milyon 105 bini aştı. Salgından en çok etkilenen ABD’de virüs kaynaklı ölüm sayısının ekim ayına kadar 179 bini geçebileceği öngörüldü.

Washington Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Enstitüsü’nün raporuna göre, Amerikan halkının önlemlere uymamaya devam etmesi halinde, 1 Ekim itibarıyla Covid-19 kaynaklı ölü sayısının 179 bin 106 olacağı öngörüldü. Çalışmada, halkın yüzde 95’inin maske takması durumunda ise aynı tarihte ölü sayısının 140 bin civarında kalacağı tahmini yapıldı.

MARATON ERTELENDİ

Her yıl kasım ayında 125 ülkeden 50 binden fazla koşucunun katılımıyla düzenlenen dünyanın en ünlü koşularından New York Maratonu’nun da bu yıl iptal edildiği, 7 Kasım 2021’e ertelendiği duyuruldu. Çin’de ise son 24 saatte 19 vaka sayısı tespit edildi. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, virüs nedeniyle can kaybı görülmediğini duyurdu.

PLAZMA SATILIYOR

Öte yandan, Pakistan’da Covid-19’a yakalanıp iyileşen bazı kişilerin kan plazmalarını 3 bin 800 sterline kadar fiyatla satışa çıkardıkları, ülkede bu konuda bir karaborsa oluştuğu ortaya çıktı. Guardian gazetesi yaptığı haberde, Pakistan genelinde plazma alıcı ve satıcıları arasındaki mesajlaşmalara ulaştığını duyurdu. Ayrıca hastanelerden oksijen tüplerinin çalınarak yine karaborsada piyasa fiyatının 25 katına satıldığı belirlendi. Toplam hasta sayısının 185 bin olduğu Pakistan’da her gün yaklaşık 5 bin yeni vaka bildiriliyor.

LABORATUVARDA VAKA

Ayrıca, Covid-19 nedeniyle 582 kişinin öldüğü Guatemala’da Devlet Başkanı Alejandro Giammattei, Ulusal Laboratuvar’da çalışan 240 kişinin virüse yakalandığını duyurdu. Giammattei, enfeksiyonlara rağmen laboratuvarlarda çalışmaların devam edeceğini bildirdi.

ORDU ÇAĞRILDI

Avustralya’da son günlerde ani artış gösteren Covid-19 vakalarıyla mücadele etmeye çalışan Victoria Eyalet Hükümeti, son 24 saatte 33 kişiye daha virüs bulaştığının tespit edilmesi üzerine, Avustralya Ordusu’ndan yardım talep etti. Eyalette, virüsle mücadelede görev alacak yaklaşık 1000 kişilik askeri personelin, otellerdeki zorunlu karantinanın denetiminde ve virüsün yoğun olduğu bölgelerdeki çalışmalara lojistik destek vereceği belirtildi.