Sağlık hizmeti ücretsiz olmalı

Berfin Şengil

Prim borçlarını ödemeyen Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortasılı (GSS) yaklaşık 5 milyon kişinin kamu hastanelerinde sağlık hizmetlerinden faydalanması için verilen süre 31 Aralık’ta sona eriyor. İstanbul Tabip Odası, sosyal güvencesi olmayan ve primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen yurttaşların sağlık hizmetlerinden faydalanamayacak olmasına tepki gösterdi. Cağaloğlu’da gerçekleştirilen açıklamada sağlık hizmetinin herkese ücretsiz verilmesi gerektiği vurgulandı. 5 milyon yurttaş sağlık hizmeti alamayacak.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu adına açıklamayı okuyan Dr. Güray Kılıç sürenin dolmasıyla birlikte yaklaşık 5 milyon kişinin mağdur olacağının altını çizdi. Kılıç ‘’Yoksulluk ve işsizlik nedeniyle; milyonlarca vatandaş GSS prim borçlarının yeniden yapılandırılarak faizlerinin silinmesine, 12-18 ay taksitlendirilmesine ve 2 yıl içinde 3 kez ertelenmesine rağmen GSS prim borçlarını ödeyememektedir’’ ifadelerini kullandı.

Açıklamada Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı’nın açıklamaları da hatılatılarak şu ifadelere yer verildi: “Borçlanmalardan dolayı çok sayıda kişinin bu uygulamayla mağdur olacağını belirten Kılıç şöyle konuştu: “SGK Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı’nın ‘borcun üstü çiziliyor’ açıklaması ile prim borcunu ödeyemeyenlerin sayısının 6,4 milyon kişi olduğu bildirilmişti. 2018 SGK faaliyet raporunda ise 1,2 milyon kişinin yapılandırma için müracaat ettiği belirtilmiştir. Bu durumda primini ödeyemeyen Bağ-Kur ve GSS’lilerin sayısının yaklaşık 5 milyon kişi olduğu tahmin edilmektedir.’’

Emekçinin alınteri peşkeş çekilmemeli

Açıklamada sorunun çözümünün sürekli ertelemeler olmadığının da üzerinde duruldu. Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan, çalışmayan ve GSS prim borcunu ödeyemediği için sağlık hizmeti alamayan tüm yurttaşlara koşulsuz ve ücretsiz sağlık hizmeti verilmesi gerektiği vurgulandı. “Emekçilerin alınteriyle kazanıp ödedikleri GSS primlerinin özel hastane patronlarına peşkeş çekilmesinden vazgeçilmelidir” denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Ülkenin bütün vatandaşları için bütün sağlık hizmetleri ücretsiz olmalı; sağlık hizmeti alabilmek için GSS primi, ilave ücret, katılım payı gibi ödemek gibi bütün uygulamalar kaldırılmalıdır.”

CHP Milletvekili Murat Emir ise sağlığa erişim hakkının kısıtlanmasının Anayasa’nın sosyal devlet, sosyal hukuk devleti ve sosyal güvenlik hakkını düzenleyen maddelerine ve eşitlik ilkesine aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle kanun teklifi hazırladı. Emir, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılarak sağlık hakkının, prim borcu olan esnaf ve sanatkarlar ile iş bulamayan, primini ödeyemeyen genç işsizler için kesintisiz sağlanmasını istedi.