Türk Hemşireler Derneği, bir açıklama yayımlayarak salgın süresince hemşirelerin yaşadığı adaletsizlik ve eşitsizliğe dikkat çekti. Sağlık çalışanlarına yönelik uygulanan performansa dayalı ek ödeme sisteminin sağlık kurumlarını ticari kurumlar getirdiği vurgulanan açıklamada ek ödemelerde yaşanan sorunlara da değinildi.

Sağlık kurumları ticari kurumlar haline getirildi

HABER MERKEZİ

Türk Hemşireler Derneği (THD), sağlık çalışanlarına yönelik uygulanan performansa dayalı ek ödeme sistemiyle ilgili bir açıklama yayımladı. Bu uygulamanın sağlık kurumlarını ticari kurumlar haline getirdiğini vurgulayan açıklamada, "Bu uygulama ciddi bir öfke ve motivasyon düşüklüğüne yol açmakta. Sağlık hizmeti bir ekip çalışmasıyken, sadece hekimlerin performansının yapılan iş sayısı bağlamında değerlendirilmesi, hekim dışı meslek grupların sadece kurumsal performanstan yararlanabilmesi, sağlık çalışanları için belirlenen kadro unvan ve tavan ek ödeme tutarın esas katsayılarındaki adaletsiz ve orantısız dağılım, bu uygulamanın çalışan ücretlerine yansıyan sonuçlarıdır."

MAAŞLAR İNSANCA YAŞAMA UYGUN ŞEKİLDE İYİLEŞTİRİLMELİ

Pandemi sürecinde yetkililerin verdikleri sözü tutmadığını dile getiren THD, ek ödemelerdeki adaletsizlik ve eşitsizliğin hat safhada olduğunu kaydetti: "Ülkemizdeki sağlık hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için, toplumumuzun sağlığının korunması ve geliştirilmesi için bir an önce somut adımların atılması hayati. Bu adımların ilki ise sağlık kurumlarında bir nebze olsun motivasyon sağlayacak, çalışma barışının yeniden inşasına hizmet edecek bu adaletsiz sistemin tamamen kaldırılması, açlık sınırının biraz üstünde yoksulluk sınırının çok altında olan maaşlarımızda emekliliğe yansıyacak ve insanca yaşayacak şekilde iyileştirilmesi olacak.”

Açıklama şöyle devam etti:

“Pandemi öncesi, sadece yoğun bakım ünitesi gibi özellikli alanlarda çalışan bir meslektaşımıza yaklaşık bin TL ek ödeme yapılırken, bu miktar pandemi döneminde yüzde 100 tavandan ödeme olmasına rağmen pandemi birimlerinde çalışan meslektaşlarımız için en fazla bin 600 TL olmuştur. Hatta bu ek ödemeler, kurumun kar etmesine ve hastane yöneticisinin insiyatifine göre yapıldığı için birçok meslektaşımıza bu tutar verilmemiştir. Ancak halkımızın gözünde iki kat maaş aldığımız sanıldı.

Sağlık Bakanlığı’nın en son yayınladığı 49022165-010.99 sayılı “Covid-19 Pandemisi Nedeni ile Sağlık Tesislerinde Ek Ödeme Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar” ile performansa dayalı ödeme sistemindeki adaletsizlik bir kez daha gözler önüne serilmiştir. Bire bir hastalara bakım sunan hemşire “sağlık hizmetleri sınıfında” yer almış, hemşirelerin emeği, alın teri ve aldıkları risk yok sayılmıştır.
Bu düzenleme ile hasta ile hiç teması olmayan ya da çok az teması bulunan, hastanın tedavi ve bakımının yapıldığı birimlerde çalışmayan meslek gruplarına hemşirelerden daha fazla oranda ek ödeme verilmesi, hemşireleri öfkelendirmiş, onların tahammül sınırlarını aşmıştır.

Ne zaman biteceği bilinmeyen, toplumun bireyi olarak da bizleri ayrıca fiziksel, duygusal, sosyal ve ekonomik olarak yoran, yıpratan ve tüketen Covid-19 pandemisinde biz hemşireler, yaşamlara dokunuyoruz. Yaşamları kurtarmak, acıyı dindirmek ve ızdırabı hafifletmek ve sağlığı korumak için oldukça zorlu ve yıpratıcı bir mücadele yürütüyoruz.”