Sağlık meslek örgütleri, “4/B’li süresiz sözleşmeli çalışanlara kadro verilsin” talebiyle İstanbul ve Ankara’da basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, “İş güvencesi hayati bir taleptir, sağlık ve sosyal hizmetler iş kolunda çalışan tüm emekçilere kadrolu, güvenceli istihdam sağlanana kadar mücadeleye devam edeceğiz” denildi

Sağlık meslek örgütleri eylemde: Alkış değil, kadro istiyoruz

HABER MERKEZİ

Ankara Tabip Odası (ATO), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (Tümrad- Der) ve Türk Hemşireler Derneği İstanbul ve Ankara , “Sağlıkta 4/B’li süresiz sözleşmeli çalışanlara kadro verilsin” talebi ile ortak basın açıklaması düzenledi.

Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi ve Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi önünde düzenlenen basın açıklamasında, “İş güvencesi hayati bir taleptir, sağlık ve sosyal hizmetler iş kolunda çalışan tüm emekçilere kadrolu, güvenceli istihdam sağlanana kadar mücadeleye devam edeceğiz” denildi.

AİLELERİNDEN UZAK, GÜVENCESİZ VE BASKI ALTINDA

“Sağlık alanı çok tehlikeli iş alanları kapsamındadır. Ayrıca sağlık hizmeti bir bütündür ve ekip işidir” denilen açıklamada “4/B’li - süresiz sözleşmeli- çalışanlar da aynı riskle, aynı ortamda çalışıp, aynı işi yapmaktadır. Hizmete gelince kadrolu-kadrosuz aynı şartlarda hizmet üretirken haklar söz konusu olduğunda ise eşitsizlikler devreye girmektedir. Sağlık alanında hâlihazırda on binlerce 4/B’li sağlık emekçisi bulunmaktadır. Süresiz sözleşmeliler, birçok haktan yararlanamadan, tayin hakları olmadan, ailelerinde uzak, güvencesiz ve baskı altında çalışmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

HERKESE GÜVENCELİ İŞ, GÜVENCELİ GELECEK

"Tüm illerimizde kadro hakkımız için işyeri toplantıların, örgütlenme çalışmalarını, mücadelemizi yürütmeye devam edeceğiz. Omuz omuza başaracağız. Birlikte başaracağız. Herkese güvenceli iş, güvenli gelecek” denilen açıklamada “4/B statüsünde çalışanların iş güvencesi bulunmamaktadır. 4/B’liler kadrolu değildir, sözleşmeleri her yıl yenilenmektedir, dolayısıyla bu durum emekçiler arasında sözleşmem yenilenecek mi baskısını yaratmakta, bu baskı yöneticiler eliyle de beslenmektedir” ifadeleri yer aldı.

saglik-meslek-orgutleri-eylemde-alkis-degil-kadro-istiyoruz-750879-1.

TEMEL HAKLARDAN MAHRUM BIRAKILIYORLAR

“Siyasi iktidar her gün ailenin önemi hakkında nutuklar atarken 4/B’liler ailelerinden uzakta çalışmaya zorlanmakta, aile bütünlüğünü sağlayamamaktadır” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Eş durumu atamaları çok istisnai koşullarda sağlanmaktadır, öyle ki yok denecek durumdadır. Yine sağlık alanında hizmet üretenlere tanınan eğitim hakkı tayinlerinden 4/B’li çalışanlar yararlanamamakta, eğitim gibi temel bir haktan mahrum bırakılmaktadır. Kurum içi sınavla görevde yükselme ve unvan değişikliği yapmaları mümkün değildir.

saglik-meslek-orgutleri-eylemde-alkis-degil-kadro-istiyoruz-750880-1.

KADRO HAKKIMIZ İÇİN BİRLEŞELİM

Yıllık izinleri sonraki yıla devretmemekte, yıl içinde idarecilerin kullandırılmasına izin vermediği durumda o yıl için yıllık izin hakkını kaybetmektedir. Ayrıca kamu çalışanlarına çeşitli mazeretler durumunda tanınan ücretsiz izin hakkı da 4/B’lilere tanınmamaktadır. Yine 4/B’liler için hastalık izni kullanımında kısıtlamalar ve hak kayıpları vardır. İki günden fazla olan hastalık raporlarında belirli oranda ücret kaybı oluşmakta, 9 aydan fazla süren sürekli iş göremezlik halinde sözleşmeleri tek taraflı feshedilebilmektedir. 4/B’liler açısından kurumlararası yer değişikliği yapma hakları yoktur. Mevcut işyerinde sorun yaşayan, mobinge uğrayan hatta şiddet gören 4/B’li çalışan aynı işyerinde hizmet üretmeye mecbur bırakılmaktadır.

Haklarımızın kalanını da birlikte, ortak mücadelemizle kazanabiliriz. Sendikamızla birlikte yürütülen güçlü mücadelelerin sonucunda çeşitli tarihlerde 4/B’lilerin 4/A kadrosuna geçişleri sağlanmıştı. 2013 yılından beri ise kadroya alınmamaktadırlar. Biz diyoruz ki, yine başarabiliriz, mücadelemizle kadroya geçişleri sağlayabiliriz. Sesimizi birleştirelim, kadro hakkımız için birleşelim.”