Ankara Dişhekimleri Odası Başkanı F. Serhat Özsoy, son 10 yılda fakülte ve kontenjan sayılarında ciddi bir artış olduğunu belirterek, önlem alınmazsa sağlık çalışanlarının işsizlik tehdidi ile karşı karşıya kalacağını söyledi

Sağlık meslek örgütleri: "Fakülte sayısı ve kontenjan azaltılmalı"

BİRGÜN / ANKARA

Ankara Dişhekimleri Odası Başkanı F. Serhat Özsoy, son 10 yılda birbiri ardına Tıp, Dişhekimliği, Eczacılık ve Veteriner Fakülteleri açıldığını belirterek, “Önlem alınmazsa önümüzdeki 10 yıl içerisinde işsiz sağlık çalışanları olacak” dedi.

Özsoy, “2002 yılında 19 olan dişhekimliği fakülte sayısı bugün 92'ye çıktı. 2005 yılında 960 olan kontenjan 2019’da 66 fakültede 6 bin 421’e ulaştı. Tıp fakültesi sayısı bugün itibariyle 112 ve kontenjanı 16 bin sayısına ulaştı. Veteriner fakülteleri sayısı bugün itibariyle 34 ve kontenjanı 2 bin 526’ya ulaştı. Eczacılık fakültesi sayısı 2003-2004 öğretim yılında 11’den, 2018-2019 yılında 40'a çıktı ve kontenjan 3 bin 524’ e ulaştı. Bu durum sürdürülemez bir noktaya geldi” diye konuştu.

Ankara sağlık meslek örgütleri, birbiri ardına açılan fakülteler sebebiyle, sağlık çalışanlarının istihdamında ciddi sorunları oluştuğunu belirten ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Ankara Dişhekimleri Odası Başkanı F. Serhat Özsoy, Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Bulut, Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Fikret Acar, Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüseyin Tanrıverdi katıldı.

KONTENJANLAR AZALTILMALI

Özsoy, şu çözüm önerilerini sundu:

Sağlık İnsan gücü stratejik planlamaları ivedilikle yapılarak,

>> Hiçbir hazırlık yapılmadan, plansızca, siyasi rant için açılan, teknik altyapısı yetersiz fakülteler bir an önce kapatılmalıdır.

>> Var olan fakülte kontenjanları azaltılmalıdır.

>> Fakülteler kurulmadan önce meslek örgütleri ve akademiden görüş alınmalıdır.

>> Öğretim üyesi eksikliği tamamlanmadan fakülteler açılmamalıdır.

>> Fakültelerin müfredatları evrensel standartlarda, laboratuvarları ve kütüphaneleri ise taleplere yanıt verecek yeterlilikte olmalıdır.