Ankara Tabip Odası, Diş Hekimleri, Eczacılar ve Veterinerler Odası kadın komisyonları 8 Mart öncesinde bir araya gelerek, “Toplumsal cinsiyet eşitliği olmadan sağlıklı bireyler olmaz, sağlıklı bir toplum olmaz. Bu nedenle toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda her bireyi bilinçlendirmek mesleksel görevimizdir” dedi. Türk Tabipleri Birliği’nin kabul ettiği, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Tutum Belgesi’nin tüm sağlıkçıların sağlıklı bir gelecek […]

Sağlık meslek örgütleri: Toplumsal cinsiyet eşitliği yoksa sağlık da yok

Ankara Tabip Odası, Diş Hekimleri, Eczacılar ve Veterinerler Odası kadın komisyonları 8 Mart öncesinde bir araya gelerek, “Toplumsal cinsiyet eşitliği olmadan sağlıklı bireyler olmaz, sağlıklı bir toplum olmaz. Bu nedenle toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda her bireyi bilinçlendirmek mesleksel görevimizdir” dedi.

Türk Tabipleri Birliği’nin kabul ettiği, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Tutum Belgesi’nin tüm sağlıkçıların sağlıklı bir gelecek için rehberi olduğu kaydedilen açıklamada, şunlara yer verildi:

“Temel bir insan hakkı olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kavramı, kadınların ve erkeklerin eşit hak ve yükümlülüklere sahip olmaları, tüm kamusal ve özel yaşama eşit katılmaları demektir. Aynı zamanda kadına yönelik şiddetin önüne geçilebildiği, günün her saatinde sokaklarda yürüme ve toplu taşım kullanma özgürlüğünün olabildiği, kız çocuklarının okula gitme hakkını kullanabildiği ve erken yaşta evliliklerin engellenebildiği olanaklar ile eşit eğitim, eşit iş, eşit adalet uygulamalarını da kapsamaktadır.

Toplumsal cinsiyet eşitliği olmadan sağlıklı bireyler olmaz, sağlıklı bir toplum olmaz. Bu nedenle toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda her bireyi bilinçlendirmek, farkındalıkları arttırmak hem mesleksel hem de toplumsal görevimizdir. Toplumsal cinsiyete dayalı tüm göstergelerin iyileştirilmesini, yasalar ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış olan hakların korunmasını, eksik olan düzenlemelerin acil olarak yerine getirilmesini istiyoruz.”