Sağlık çalışanlarının istifa etmesi ve emekliliğe ayrılmasını yasaklayan karara meslek örgütlerinden tepki geldi: Sağlık çalışanlarının korunması yetkililerinin sorumluluğu ve görevidir. İzin, istifa, emeklilik haklarımızdan vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz.

Sağlık meslek örgütlerinden Bakanlığa tepki: Haklarımızdan vazgeçmiyoruz!

HABER MERKEZİ

Koronavirüs vaka sayıları ülke genelinde tırmanışta. 1 Haziran’da başlayan ‘normalleşme’ süreciyle yapılan uyarılara rağmen önlem alınmaması, salgında adeta başa dönülmesine yol açtı. Önceki gün alınan kararla sağlık çalışanlarının istifa etmesi, emekliliğe ayrılması, başka kurumlara geçişi yasaklandı.

Bu karar salgın yönetiminde alınan önlemlerin yetersizliğini bir kez daha ortaya koydu.

Salgınının dünyada ve ülkede görüldüğü ilk günden itibaren sürecin yönetiminde rol alma talebinde bulunduklarını belirten Türk Tabipler Birliği’nden konuyla ilgili açıklama geldi.


“Tükenen bir sağlık çalışanından nasıl sağlık dağıtmasını beklersiniz” sorusunu soran TTB şu açıklamayı yaptı: “Tükenmişlik sonrası çalışamaz hale gelen meslektaşlarımızın istifa, emeklilik hakları gasp edilmeye çalışılıyor. Sağlık çalışanları olarak hukuksuz uzun çalışma saatlerinde çalıştık, koruyucu malzeme olmamasına; izolasyon süremiz bitmemesine ve meslek hastalığı talebimiz karşılanmamasına rağmen hastayken çalıştık. Çalışma koşullarının acilen düzeltilmesi ve sağlık çalışanlarının korunması yetkililerinin sorumluluğu ve görevidir.”

İstanbul Tabip Odası ise iktidara seslenerek “İzin istifa emeklilik haklarımızı yasaklayacağınıza hekim/sağlıkçı kıyımını durdurun” çağrısında bulundu:

“Sağlık personelinin göstermiş olduğu özverili çalışmaya karşılık çalışma koşullarını düzeltme, teşvik ve ödüllendirme yerine adeta cezalandırma tarzında bu yasaklamaları kabul etmek mümkün değil. Hekimler ve sağlık çalışanlarına eşitsizliğe, adaletsizliğe yol açmadan tüm özlük-ekonomik hakları verilmeli, teşvikler açıklanmalı.”