İstanbul ve Ankara’da bir araya gelen sağlık çalışanları pazar günü yapılacak ‘Beyaz Miting’e çağrı yaptı. Hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin son bulması için taleplerini sıralayan sağlıkçılar “Şiddet varsa hizmet yok” diye uyardı

Sağlık meslek örgütlerinden beyaz miting’e çağrı: Şiddet varsa hizmet yok

Aleyna Naz Coşkun

Sağlıkta şiddetin son bulması için yapılacak Beyaz Miting’e çağrı yapan sağlık meslek ve emek örgütleri, 5 acil talep sıralayarak, “Sağlıkta şiddet durmazsa iş bırakacağız” uyarısında bulundu. İstanbul ve Ankara’da bir araya gelen sağlıkçılar “Şiddet varsa hizmet yok” diye uyardı.

İstanbul Çapa Tıp Fakültesi önünde buluşan sağlıkçılar basın açıklaması gerçekleştirdi. İstanbul Tabipler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, 15 Mart 2020 Pazar günü sağlıkta şiddet sorununa dikkat çekmek adına Ankara’da düzenlenecek olan Beyaz Miting’e tüm tıp camiasını davet etti. Eğer talepleri kabul edilmez ise 17 Nisan 2012’de ameliyat ettiği bir hastanın yakını tarafından katledilen Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıldönümünde sağlıkta şiddete karşı grevde olacaklarını belirtti.

Grup adına basın açıklamasını okuyan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Rukiye Eken Önenoğlu hayata ve topluma adanmış bir mesleği yürüttüklerini belirtti.

Şiddetsiz bir sağlık ortamı için alınması gereken tedbirleri sıralayan Önenoğlu, “Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet suçlarının mutlaka cezalandırılacağı düşüncesinin oluşturulması önleyicilik açısından önemli bir adım olacaktır. Bunun için yeni bir düzenleme yapılmasına acil ihtiyaç vardır. Konuyla ilgili olarak Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) hazırladığı, sağlıkta şiddet uygulayan saldırganların cezalarını arttırmayı öngören düzenleme hızla yasalaştırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Önenoğlu, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından kabul edilen İşyerinde Şiddet ve Tacizle Mücadele Sözleşmesi’nin Meclis’te onaylanması çağrısı da yaptı.
Ankara’da ise sağlıkçılar Ankara Tabip Odası’nda basın toplantısı yaptı. Toplantıda konuşan Ankara Diş Hekimleri Odası Başkanı Serhat Özsoy şunları söyledi:

“Sağlıkta şiddete ve buna yol açan sağlık politikalarına karşı artık yeter diyoruz.Mücadelemizle sağlıktaki şiddet iklimini sonlandırarak; görevimiz olan sağlık hizmetini şiddetsiz ve barışçıl bir ortamda, aldığımız bilimsel eğitimin gereklerini yerine getirerek ve halkımızın ihtiyaç duyacağı nitelik ve gereklilikte sunmayı başaracağız. Aldığımız eğitimin, bize yüklenen toplumsal ve kamusal sorumluluğu yerine getirecek, emeğimizin karşılığını alacağız.”

Özsoy sağlıkta şiddetin son bulması için taleplerini ise şöyle sıraladı:

TTB’nin hazırladığı sağlık emek ve meslek örgütlerinin desteklediği “sağlıkta şiddet yasa tasarısı” Meclis tarafından hemen yasalaştırılsın.

Sağlık hizmeti sunarken yaşanan şiddet iş yeri kazası ve meslek hastalığı olarak değerlendirilsin.

Muayene randevuları hastaya yeterli süre ayrılacak şekilde düzenlensin.

Acil servislerde sadece acil hastalara hizmet verilsin.

Birinci basamak sağlık hizmetleri güçlendirilsin, sevk zinciri uygulamasına geçilsin hemen şimdi.