Sağlık alanında yaşanan şiddete karşı ortak mücadele kararı alan sağlık meslek örgütleri, 15 Mart’ta Ankara’da yapılacak “Büyük Beyaz Miting'e" çağrı yaptı

Sağlık meslek örgütlerinden çağrı: 15 Mart’ta Beyaz Miting'e

BİRGÜN/ANKARA

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Ankara Tabip Odası, SES, Ankara Dişhekimleri Odası, Dev-Sağlık İş, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Ankara Şubesi, Türk Psikologlar Derneği, Ankara Veteriner Hekimleri Odası, Veteriner Hekimler Derneği, Türk Psikologlar Derneği 15 Mart’ta Ankara’da gerçekleşecek “Büyük Beyaz Miting”e çağrı yaptı.

Ankara Tabip Odası’nda gerçekleştirilen basın toplantısında sağlık meslek örgütleri adına konuşan Ankara Dişhekimleri Odası Başkanı Serhat Özsoy, sağlık alanında yaşanan şiddete karşı hekimden eczacıya, veterinerden psikologa, biyologdan hemşireye, laboranttan sosyal hizmet uzmanına sağlık alanında çalışanların mitingde bir araya geleceğini belirtti.

'SAĞLIKTA ŞİDDET SONA ERSİN'

Özsoy, sağlık çalışanlarının en acil sorununun şiddet olduğunu belirterek, “Gece gündüz demeden her gün her saat hizmet veren sağlık çalışanları son 7 yılda 91 binden fazla şiddet vakası yaşadı. Har saat birden fazla, her gün 40 sağlıkçı sözel ve fiziksel şiddete maruz kalıyor” diye konuştu.

Sağlık çalışanları olarak sağlıkta şiddete ve buna yol açan sağlık politikalarına “Artık yeter!” dediklerinin altını çizen Özsoy, “15 Mart Pazar günü Ankara’da Beyaz Miting’de buluşacak ve bu ülkede sağlık ortamının şiddetten arındırılması için on binlerce sağlıkçı olarak ‘Sağlıkta şiddet sona ersin’ diye haykıracağız” dedi.

TALEPLER

Özsoy, sağlık ortamına ilişkin öncelikli beş taleplerini şöyle sıraladı:

*TTB’nin hazırladığı sağlık emek ve meslek örgütlerinin desteklediği “Sağlıkta Şiddet Yasa Teklifi” Meclis tarafından hemen yasalaştırılsın.

*Sağlık hizmeti sunarken yaşanan şiddet işyeri kazası ve meslek hastalığı olarak değerlendirilsin.

*Muayene randevuları hastaya yeterli süre ayrılacak şekilde düzenlensin.

*Acil servislerde sadece acil hastalara hizmet verilsin.

*Birinci basamak sağlık hizmetleri güçlendirilsin, sevk zinciri uygulamasına geçilsin.