Tüm yurtta eylem yapan sağlık örgütleri, ülkeyi yönetenlere “Yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz! Ölümleri durdurun!” diye seslendi. Sağlıkçılar tam kapanma, net bir aşı takvimi ve verilerde şeffaflık talep etti.

Sağlık örgütleri: Ölümleri durdurun

HABER MERKEZİ

Sağlık emek ve meslek örgütleri, dün yurdun dört bir yanında eylem yaparak “Yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz, ölümleri durdurun!” çağrısında bulundu. Ankara’da Ulus Meydanı’nda, diğer illerde ise sağlık müdürlükleri önünde yapılan açıklamalarda, “eksik, yanlış, tutarsız politikalar ve başarısız salgın yönetimi nedeniyle pandeminin üçüncü ve en büyük pikini yaptığı” belirtildi. Günlük vaka sayılarının 60 bini aştığına dikkat çeken sağlıkçılar, “Can kayıpları ise gerçek sayının ancak üçte birini yansıtan resmi rakamlarda bile 300’e yaklaştı” dedi.


ÇARKLAR DURDURULMALI

Pandemi servislerinin, yoğun bakımların artık yetersiz kaldığına vurgu yapan sağlık emekçileri, “Birkaç gün sonra hasta seçmek zorunda kalacağız” uyarısında bulundu. Son açıklanan iki haftalık kısmi kapanma önlemleriyle salgının kontrol altına alınamayacağının altını çizen sağlıkçılar, “En az 14 gün, tercihen 28 gün zorunlu üretim alanları dışında, çalışanlar hiçbir şekilde mağdur edilmeden çarklar durdurulmalı. Zorunlu üretim alanlarında ise gerekli önlemler alınmalı. Aşılamada hedef toplumsal bağışıklık olmalı, toplumun önüne net bir aşı takvimi koyulmalı” diye konuştu.

Ankara’da Ulus Meydanı’nda yapılan açıklamaya Türk Tabipleri Birliği, Türk Dişhekimleri Birliği, Türk Eczacıları Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Türk Hemşireler Derneği gibi çok sayıda sağlık meslek örgütü katıldı. DİSK, KESK, TMMOB, SOL Parti, CHP, HDP, EMEP, TİP, TKP, Halkevleri ve İHD temsilcileri de açıklamaya destek verdi.

TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, salgının ilk gününden itibaren Sağlık Bakanlığı’ndan birçok kez randevu talep ettiklerini, ancak bu taleplerine yanıt verilmediğini söyledi. Uyarı ve önerilerinin dinlenmediğini belirten Bulut, “Bugün buradayız; çünkü duymama, görmeme şansınız yok. Buradayız; çünkü ölümleri görmeye, meslektaşlarımızın tükendiğine tanıklık etmeye tahammülümüz kalmadı!” dedi.

BİR UÇAK DOLUSU İNSAN

İzmir’de ise açıklama İzmir Tabip Odası binasında yapıldı. İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel, yeni kısıtlamaların ölümleri durdurmayacağını ve sağlık çalışanlarının karşılaştığı zorlu koşulları değiştirmeyeceğini belirtti. Pandeminin en çok yoksulları ve işçileri vurduğuna dikkat çeken Yüksel, “Her gün bir uçak dolusu yurttaşımızı toprağa veriyoruz. Her gün ortalama bir ilimizin nüfusu kadar yurttaşımızı hasta eden pandemiyle ve pandeminin kötü yönetimiyle karşı karşıyayız. İktidar bilimin, meslek örgütlerinin sesine kulağını tıkıyor, sermayenin çıkarlarına uygun kararları uyguluyor. Siyasi ve ekonomik çıkarları değil, insanı önceleyin! Artık tükendik, çığlığımızla buradayız” ifadelerini kullandı.

***

İstanbul’da polis müdahalesi

İstanbul’da Çemberlitaş tramvay durağında buluşarak İl Sağlık Müdürlüğü önüne yürümek isteyen sağlıkçıların önü polis tarafından kesildi. Yürümelerine izin verilmeyen sağlık emekçileri polisin ‘dağılın’ uyarısı ve müdahalesine rağmen Çemberlitaş'ta açıklama yaptı. İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu üyesi Dr. Güray Kılıç, "Topluma çağrımızdır: Ekonomik çıkarlar için sağlığımızı hiçe atarak çalıştırıldığımız işyeri ortamlarına gitmemeyi talep etmek en doğal sağlık hakkı talebimizdir. Hareketliliği azaltıp bulaşı önlememiz için ekonomik destek, zamanında aşılanma, şeffaf bilgi edinme yurttaşlık haklarımızdır" dedi.