Sağlık örgütlerinden aşı olmayanlar için ortak çağrı; "Covid-19 aşısı tercihe bırakılamaz. Aşıyı reddeden başkasının sağlık hakkını ihlal etmiş olur. Aşı reddedenlerin hizmet sunmasına ve almasına izin verilmemeli."

Sağlık örgütlerinden aşı olmayanlar için ortak çağrı: Bu konu kişi tercihine bırakılamaz

HABER MERKEZİ

İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Tabip Odası ve İstanbul Veteriner Odası yöneticileri dün bir araya gelerek bir basın toplantısı düzenledi.

İTO Genel Sekreteri Osman Küçükosmanoğlu, aşılamanın yeterli yaygınlığa ulaşılamadığına dikkat çekerek, “Aşı olup olmama, iki aşıdan hangisinin yapılacağı, üçüncü doz aşının yapılıp yapılmayacağı yurttaşların tercihlerine bırakıldı. Kendi tercihlerini yerine getirmeyen, şeffaf doğru bilgilendirme yapmayan, meslek örgütleriyle iş birliği yapmayan siyasi iktidarın, yurttaşları sorumluluğa çağırması etkili olamıyor” dedi.


Diş Hekimleri Odası’ndan Dr. Ali Gürlek, “Son 17 ayı hepimiz kaygı, korku ve endişe içinde geçirdik. Şimdi hastalığı yenme zamanı, elimizde aşı var. Aşı olmak kişisel bir tercih değil toplum sağlığı için gerekli ve vazgeçilemez bir uygulamadır” ifadelerini kullandı. Oda temsilcileri de pandeminin sona ermesi için halkı aşı olmaya çağırdı.

Ortak açıklamayı okuyan İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip “Aşı bir tercih değil toplum sağlığı için vazgeçilmez bir uygulama. Sağlık Bakanlığı’nı bir önlem paketi oluşturmaya çağırıyoruz” dedi. Türkiye’de 1 Temmuz itibariyle tüm salgın kısıtlamalarının kaldırıldığına dikkat çeken Saip, şöyle konuştu: “Çok bulaştırıcı olan Delta varyantının yaygın ülkelerden gelen vatandaşlara sınırlar açıldı. Kurban Bayramı’nın da etkisiyle Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre vakalar 4 kat arttı. 5 binlerden 22 binlere ulaştı. Bugünlerde hastaneye başvuru ve yatışlar artıyor, kapanmış Covid servisleri yeniden açılıyor. Bu gerçeklik yaşanırken toplumun sadece üçte biri iki doz aşı almış durumda. Bu oran toplum bağışıklığı için gereken oranın çok gerisinde. Ülkemizde aşılama geç başlamış, aşı tedarikinde ciddi sıkıntılar yaşanmıştır.”

MEYDAN AŞI KARŞITLARINA BIRAKILAMAZ

Bakanlığın verileri şeffaf olarak paylaşması gerektiğini, aşı tereddütü yaşayanların aklındaki soruların kaldırılması gerektiğini aktaran Saip, şu çağrıyı yaptı: “Aşı karşıtlarının bilerek oluşturduğu korku iklimi yok edilebilir. Bakanlık meydanı aşı karşıtlarına bırakmakta. Kişisel hak ve özgürlükleri elbette savunuyoruz ancak bir kişinin özgürlüğü başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter. Aşıyı reddeden başkasının sağlık hakkını ihlal etmiş olur. Sivil toplum kuruluşlarına ve tüm medyaya sesleniyoruz etkin bir bilgilendirme yapılmalı. Aşı olmayı reddedenlerin hizmet sunması, hizmet almasına izin verilmemeli. Aşı olma şartı getirilmeli. 12 yaş üstünde tüm yurttaşlar aşılanmalı.” Haber Merkezi