Sağlık-Sen, ekim ayına ilişkin sağlıkta şiddet raporunu yayınladı. Rapora göre, yaşanan 19 şiddet olayında 36 sağlık çalışanı şiddete maruz bırakıldı. 32 saldırganın 7’si hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Gözaltına alınan 20 saldırgan serbest bırakıldı, 5 saldırgan ise tutuklandı.

Sağlık Sen raporu: Ekim ayında 36 sağlık çalışanı şiddete maruz bırakıldı

Sağlık-Sen, ekim ayına ilişkin sağlıkta şiddet raporunu yayımladı.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Ekim ayında yaşanan şiddet olaylarına baktığımızda, 32 saldırganın neden olduğu 19 şiddet vakasında 36 sağlık çalışanının mağdur olduğunu görüyoruz. Ay boyunca yaşanan 19 şiddet olayının 13’üne hasta ve hasta yakınları neden olurken 6’sına kendini bilmez kişiler sebebiyet verdi” ifadelerine yer verdi.

“YEMEK BOYKOTU YAPAN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA FİRMA YETKİLİLERİ SALDIRDI”

Sağlık alanında yaşanan şiddet olaylarının diğer iş kollarına göre daha fazla olduğunu belirten Durmuş, “Üstüne üstelik hiçbir kamu kurum ve kuruluşuna silah vb. öldürücü, yaralayıcı aletle girilemezken sağlık merkezlerine dileyen dilediği gibi girilebilmektedir. Ekim ayında yaşanan 2 olay, bu durumun kanıtıdır. İlk olay Karaman'da yaşandı. Bir saldırgan, hemşireyi çalıştığı aile sağlığı merkezinde tabancayla vurdu. Ağır yaralanan hemşire, bir böbreğini maalesef kaybetti. Diğer olayın adresi ise Diyarbakır oldu. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yemek boykotu yapan sağlık çalışanlarına, firma yetkilileri silahlı saldırdı” ifadelerini kullandı.

“ŞİDDET OLAYLARININ 14’Ü HASTANELERDE, 5’İ İSE SAHADA GERÇEKLEŞTİ”

Ekim ayında 32 saldırganın neden olduğu 19 şiddet vakasında 36 sağlık çalışanının mağdur olduğunu ifade eden Durmuş, şöyle devam etti:

“Tüm bu değerlendirmeler ışığında, ekim ayında yaşanan şiddet olaylarına baktığımızda, 32 saldırganın neden olduğu 19 şiddet vakasında 36 sağlık çalışanının mağdur olduğunu görüyoruz. Ay boyunca yaşanan 19 şiddet olayının 13’üne hasta ve hasta yakınları neden olurken 6’sına kendini bilmez kişiler sebebiyet verdi.

Ekim ayında yaşanan şiddet vakalarının 18’i hem sözlü hem fiili, 1’i sözlü vuku buldu. Şiddet olaylarının 14’ü hastanelerde, 5’i ise sahada gerçekleşti. Ay boyunca yaşanan 19 şiddet olayında, 13 acil tıp teknisyeni, 8 güvenlik görevlisi, 5 doktor, 4 hemşire, 1 eczacı ve 5 diğer sağlık çalışanı mağdur oldu.

“GÖZALTINA ALINAN 20 SALDIRGAN SERBEST BIRAKILDI”

Şiddet vakalarına sebebiyet veren 32 saldırganın 7’si hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Gözaltına alınan 20 saldırgan serbest bırakıldı. 5 saldırgan ise tutuklandı. Daha da üzücü olan ise yasalara rağmen saldırganların çoğunun vicdanları rahatlatıcı cezalar almamasıdır. Mahkemeler, ekim ayında bu tespiti yine teyit eder kararlara imza atmışlardır.

Şanlıurfa’da görevi başındaki doktora saldıranlara 8 yıl 10’ar ay hapis istemiyle açılan davada iyi hal indirimi uygulandı. Böylece, sanıklara basit yaralama suçlamasından 11 ay 7 gün hapis, hakaret suçlamasından ise 10 bin 600 lira adli para cezası verildi. Ayrıca saldırganlar, tehdit suçlamasındansa 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı.

Afyonkarahisar'da riskli gebelik nedeniyle doktora gelen kadının ‘Doktorları boşuna dövmüyorlar’ sözleri üzerine açılan soruşturmada, kadının bin lira bağış yapması üzerine uzlaşma sağlandı.

Sağlıkta şiddet, toplumsal bir sorun olarak hem sağlık sistemini hem de geleceğimizi tehdit eden bir unsur olmaya devam ediyor. Yarına güçlü bir sağlık sistemi ve huzurlu çalışanlar bırakmak istiyorsak toplamsal mücadeleyi bugünden başlatmamız gerekiyor.”

(ANKA)