AKP iktidarı döneminde uygulanan politikalar nedeniyle sorunları her geçen gün artan sağlıkçılar, 14 Mart Tıp Bayramı kapsamında bir araya geldi. Sağlıkçılar, “Binlerce insanımızı yitirdik, yüreklerimiz kanıyor” dedi.

Sağlık sistemi de enkaz altında kaldı
Fotoğraf: TTB

HABER MERKEZİ

Türk Tabipleri Birliği 14 Mart Tıp Bayramı Haftası programını, deprem bölgesindeki sağlık emekçilerini ziyaret ve anma etkinliklerine ayırdı. Adıyaman Saat Kulesi önünde düzenlenen anma etkinliğinde yapılan açıklamada, “İktidarın ihmali nedeniyle, on binlerce insanımızı yitirdik, hem mendillerimiz hem de yüreklerimiz kanıyor” denildi.

6 Şubat depremlerinde kaybedilen hekim, sağlık çalışanları ve vatandaşlar için 14 Mart Tıp Bayramı'nda tüm Türkiye'de kent meydanlarında ve sağlık kurumlarında saygı duruşları yapıldı. TTB Merkez Konseyi üyeleri de Adıyaman Saat Kulesi önünde bir anma etkinliği düzenledi.

Depremlerde yaşamını yitiren hekimler ve tüm canlar için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anma etkinliğinde basın açıklamasını TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı okudu. Şair Edip Cansever'in “Bir mendil niye kanar” dizelerini hatırlatan Fincancı, “Bu soruyu yüksek sesle hep birlikte soruyoruz bugün her yerden. Mendilimizde kan sesleri ile yaşamaya zorlanıyoruz nicedir. Ne pandemide yitirdiğimiz yüz binlerce insanımız, yüzlerce meslektaşımız, ne de depremde yitirdiğimiz canlar kaçınılmazdı. TTB olarak, yıllardır söylediklerimizi bugüne kadar dikkate almayan Sağlık Bakanlığı'nın ve iktidarın ihmali nedeniyle, on binlerce insanımızı yitirdik; hem mendillerimiz hem de yüreklerimiz kanıyor durmadan. Bugün, bu 14 Mart'ta yastayız, evet. Acımızı paylaşıyoruz çoğalarak” dedi.

'İHMAL EDİLDİK'

Hazırlıksız yakalandıkları bu olağandışı durumda kamu otoritesinin tek elde toplama, paylaşmama ve paylaştırmama ısrarının çaresizlik ürettiğine işaret eden Dr. Fincancı, “Bu ısrarın sağlık kuruluşlarını, sağlık çalışanlarını ve toplumu kaosa sürüklediğine birlikte tanıklık ettik. Afet ve olağandışı durumlarla baş edebilmek kamusal bir görev iken, bu görev için hiçbir hazırlık olmaması yaşamdan yana sürdürdüğümüz çabaların sonuçsuz kalmasına, dayanışma içinde depremzede meslektaşlarımızı biraz olsun rahatlatabilmek için üstlendiğimiz sorumluluklarda da yalnız bırakıldığımıza şaşırmadık elbette” diye konuştu.

"ÇOK SAYIDA SAĞLIKÇIYI KAYBETTİK"

TBB ve İstanbul Tabip Odası (İTO) üyeleri de dün öğlen İstanbul’da Taksim Atatürk Anıtı önünde buluştu. Çelenk koyma töreni ardından burada konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan, bugüne özel sessiz bir eylem gerçekleştirdiklerini belirterek şunları söyledi: "Bugün 14 Mart’ı biraz buruk kutluyoruz ne yazık ki. Depremler nedeniyle çok sayıda sağlık çalışanını ve binlerce yurttaşımızı yitirdik. Derin bir yastayız. 19 Mart’ta ise Haydarpaşa’dan Kadıköy’e sessiz bir ‘Hekim Yürüyüşü’ düzenleyeceğiz. Bundan sonra da hep birlikte İstanbul depremi için çalışmamız gerekiyor. Bu çalışmalarda hem bizlere hem de basına çok önemli görevler düşüyor." İTO Yönetim Kurulu üyesi Dr. Saffet Ercan ise Maraş merkezli 6 Şubat depremleri nedeniyle 100’ün üzerinde sağlık çalışanının hayatını kaybettiğine ve depremlerdeki ölümlerin önlenebilir ölümler olduğuna dikkat çekti.