Hekimlerin 2 günlük grevine toplum ciddi destek verirken TTB yöneticileri “Meselenin ücretle sınırlı olmadığı, bunun toplum sağlığı için olduğu ortaya çıktı” değerlendirmesinde bulundu.

Sağlık sistemine hekimden bypass

Batuhan Köse

Sağlığın piyasalaşmasına, emeğin değersizleşmesine ve halkın sağlık hizmetine erişiminin kısıtlanmasına karşı hekimler 2 günlük grev yaparken toplum da eylemlere yoğun destek verdi. Hekimlerin iş bıraktığı süre boyunca hastanelerde acil hizmetler dışında sağlık hizmeti verilmezken hastalar da doktorlarına sahip çıktı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) öncülüğünde gerçekleşen eylemleri hekimler “Biz aynı zamanda halkın da nitelikli sağlık hizmetine kolay erişimi için mücadele ediyoruz. Bu sadece bir ücret meselesi değil. Toplumda farkında ve destek çıktı” değerlendirmesinde bulundu.


Eylemler önce toplum sağlığı için

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut eylemlere ilişkin yaptığı değerlendirmede “Önce toplum sağlığı diyoruz. Toplum sağlığı için de bu eylemler kritik önemdeydi” dedi. Bulut grev sürecinde acil servislerde, yoğun bakımlarda ve ameliyatlarda aksama meydana gelmediğini aktararak şöyle konuştu: “2021 yılında kişi başına çıkan sağlık masrafı 3 bin liraya ulaştı, Türkiye’deki nüfusla çarpınca çeyrek trilyonluk rant oluştu. Sosyal hukuk devleti sağlık hizmetini ücretsiz hale getirmeli’’ dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hekimlere yönelik 5 vaadinin somut olmadığını hatırlatan Bulut: “Yıllardır yapacağız diyorlar ama yıllardır söylenen uygulamalar henüz hayata geçirilmedi. Hayata geçirilince dertlere ne kadar derman olacak, o da bir muamma” dedi.

Toplum desteğine dikkat çeken Bulut şöyle konuştu: “Mevcut ekonomik kriz ortamı herkesi zorluyor. Yurttaşların salgın dönemi başındaki alkışları samimiydi ama Cumhurbaşkanı’nın ve siyasi partilerin alkışlamalarının sahte olduğunu fark ettik. Giderse gitsin söylemi ise tolumda karşılık bulmadı. Bize destek çıkıldı.” Tıp öğrencilerine de seslenen Bulut, morallerin bozulmaması gerektiğini vurguladı.

Herkes sistemin tıkandığının farkında

İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip ise yaptıkları eylemlerin kitleselliğine ilişkin şöyle konuştu: “Biz sağlıkta şiddete karşı yaptırım istiyoruz. Çünkü bu ciddi bir sorun. Ancak toplumun çok büyük bir bölümü zaten bizi destekliyor ve arkamızdalar. Çünkü bu sadece ücretlerimizden ziyade toplum sağlığıyla ilgili de bir mesele. Toplumun sağlığını gözettiğimizin farkında herkes.”

TTB’nin toplum nezdinde en güvenilir 10 kurumdan biri olduğunu hatırlatan Saip “Bu yüzden hekimlerin sadece maddi kendi çıkarları için değil toplumun çıkarlarına yönelik onların sağlığını gözeten bir açıdan baktıklarının farkındalar. Toplum sağlık sisteminden kesinlikle memnun değil. Randevu bulamıyor, alet veya malzeme eksikliği nedeniyle ertelenen işlemler oluyor. Gerekli ciddi işlemler için kamudan ayrılışlar nedeniyle işlemler yapılamaz hale geldi. Bütün bunların farkındalar. Ücretlerinden ciddi ödemeler çıkıyor, bulunmayan ciddi ilaçlar var. Hastalar sağlık sisteminin tıkandığının farkında” diye konuştu.
TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı da desteğin önemine vurgu yaparak “Hem sağlık çalışanlarının katılımı çok iyiydi hem de toplumun ‘doktorumun yanındayım’ diye destek olmasına teşekkür ederim. Bizi çok aradılar. Destek gerçekten yüksek oldu” dedi.

Sorunların görünmesini sağlayabildiklerini aktaran Kırımlı “Para alıyorlar 8-9 milyar diye bir karalama kampanyası yapılmaya çalışılıyor ama herkes böyle olmadığını gördü. Bir de sadece bu para meselesi değil herkesin sağlık hakkının gaspı mevzusu olduğu da ortaya çıktı. Çok parası olmayan kimse artık sağlık hizmeti alamıyor. Sağlık haklarına kavuşamıyorlar. Covid-19 süreci de öyle oldu. Onun için biz mücadele veriyoruz” ifadelerini kullandı.


***

TTB’den tüm topluma teşekkür

TTB, yapılan eyleme verilen destekten dolayı tüm topluma teşekkür eden bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “14-15 Mart’ta bizleri mutsuz, hastaları mağdur eden; sağlığı ticarete, hastaları müşteriye, hastaneleri ticarethanelere dönüştüren bu sağlık politikalarına karşı emeğimiz, sağlığımız ve geleceğimize hep birlikte sahip çıkacağımızı bir kez daha gösterdik. Bizi duymazdan, görmezden gelip yok sayanlara; sesimize kulaklarını tıkayanlara; ‘Varsın gidiyorlarsa gitsinler’ diyerek bizi değersizleştirenlere karşı emeğimize, mesleğimize, geleceğimize hep birlikte bir kez daha sahip çıktık. Yoğun katılım ile gerçekleşen eylemimiz gelecek için bizlere umut vermiştir. Örgütlü mücadelemizin sonunda haklı taleplerimizi de elde edeceğiz. Meslektaşlarımıza ve bizleri yalnız bırakmayan topluma teşekkür ederiz.”

***

Darpçı jandarmaya protestolu taburcu

Muğla’da 14 Mart Tıp Bayramı’nda Dr. Tahir Tarimer’i darbeden jandarma A.A., hastanedeki tedavisinin ardından taburcu edilirken sağlık çalışanları tarafından protesto edildi. Yatağan İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli Uzman Çavuş A.A., rahatsızlığı sebebiyle ambulansla Yatağan Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. A.A., burada yapılan müdahalenin ardından Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. A.A. kendisini muayene etmek isteyen acil serviste görevli Dr. Tahir Tarimer ile tartıştı. Tartışma sırasında A.A., Tarimer’i darbetti. Dr. Tahir Tarimer’in vücudu darp nedeniyle zedelendi ve gözlüğü kırıldı. Güvenlik görevlileri olaya müdahale etti. Apandisit teşhisi konulan A.A. ameliyat edildi. Darp raporu alan Dr. Tarimer, A.A.’dan şikayetçi oldu. Saldırının ardından Uzman Çavuş A.A, tedbiren açığa alındı, hakkında soruşturma başlatıldı. Bugün, tedavisi tamamlanan A.A., hastaneden taburcu edildi. A.A., hastaneden çıktığı esnada sağlık çalışanlarının alkışlı protestosu ile karşılaştı. Sağlık çalışanları, protesto anlarını sosyal medya hesaplarından paylaştı.