‘Sağlık sistemleri çöker’ uyarısı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, Covid-19’un Omikron varyantının daha önceki varyantlara göre daha hızlı ve geniş çaplı yayıldığını belirterek, Avrupa nüfusunun yarısından fazlasına 6-8 haftada Omikron varyantı bulaşacağı uyarısında bulundu.

Kluge, düzenlediği basın toplantısında, DSÖ Avrupa bölgesinde yılın ilk haftasında 7 milyondan fazla Omikron vakası tespit edildiğini, bir önceki haftaya göre iki kattan daha fazla artış görüldüğünü aktardı. Avrupa’da 26 ülkenin her hafta nüfusunun yüzde 1’inden fazlasına Covid-19 bulaştığını bildirdiğini aktaran Kluge, ülkelerin sağlık sistemlerinde büyük baskı oluşabileceğine dikkat çekti. Kluge, Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki 53 ülkenin 50’sinde Omikron varyantının tespit edildiğini, Omikron’ın hızlı şekilde Batı Avrupa ülkelerinde baskın hale geldiğini ve hızlı bir şekilde Balkanlara yayıldığını ifade etti. Kluge, sağlık çalışanları ve yaşlılar da dahil risk altındaki gruplara güçlendirici aşı uygulamalarında öncelik verilmesini istedi.

Dünyadan diğer gelişmeler şöyle:

Polonya’da Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 100 binin üzerine çıktı.

İngiltere’de bugünden itibaren, yanal akış cihazında testi pozitif çıkan asemptomatik kişiler, artık doğrulayıcı bir PCR testine ihtiyaç olmaksızın kendilerini izolasyona alacak.

Belçika’da koronavirüse yakalanan kişi sayısı bir haftada yüzde 85 artarak günlük vakalar 20 binin üzerine yükseldi. Ülkede Omicron varyantıyla birlikte vakalarda artışın sürmesi bekleniyor.

Almanya’da Covid-19 salgınında son 24 saatte 45 bin 690 vaka tespit edildi.

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketici Haklarını Koruma Servisi Başkanı Anna Popova, koronavirüse dair ülkedeki son duruma yönelik açıklama yaptı. Popova, Omicron vakalarının üç kat artığını söyledi.

Hindistan’da son 24 saatte 400’den fazlası Omicron olmak üzere 168 bin 63 yeni koronavirüs vakası görüldü.

Bulgaristan’da Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanların tamamı korona enfeksiyonu nedeniyle karantinaya girdi. Söz konusu politikacıların enfekte olduğu ortaya çıkan Parlamento Başkanıyla toplantıya katıldığı belirtildi.