Sağlık turizminde 2023 hedefini 1,5 milyon sağlık turisti ve 10 milyar dolar sağlık turizmi geliri olarak açıklayan Sağlık Bakanlığı’nın ilk “Sağlık Turizmi Yetki Belgesi’ni” ST-0001 koduyla Menzil Cemaati’ne ait olan Özel Emsey Hospital Hastanesi’ne verdiği ortaya çıktı.

Sağlık turizmine Menzil’in hastanesiyle başlamışlar

İsmail ARI

Menzil cemaatinin Sağlık Bakanlığı içinde kadrolaştığı iddiaları sürerken ilk Sağlık Turizmi Yetki Belgesi’nin de Menzil cemaatinin hastanesine verildiği ortaya çıktı.

AKP iktidarı döneminde Sağlık Bakanlığı içerisinde Menzil Cemaati’nin örgütlendiği ve eski Sağlık Bakanı AKP'li Recep Akdağ döneminde de Menzilcilerin bakanlık içerisinde önemli görevlere getirildiği iddiaları uzun yıllardır konuşuluyor. Bütün bu iddialara karşı kamuoyunu tatmin edici bir açıklama gelmezken Sağlık Bakanlığı iştiraki olan ve geçen yıl kurulan Uluslararası Sağlık Hizmetleri A. Ş.’nin (USHAŞ) açıkladığı Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Almaya Hak Kazanan Özel Sağlık Tesisleri listesinde dikkat çeken bir ayrıntı yer aldı. İlk Sağlık Turizmi Yetki Belgesi’nin 2017 yılında “ST-0001” sertifika kodu ile İstanbul’un Pendik ilçesinde bulunan Özel Emsey Hospital Hastanesi’ne verildiği belirtildi. Yetki belgesi almak için Özel Keşan Hastanesi 2 Ekim 2017 tarihinde başvurmasına rağmen ilk yetki belgesi 6 Ekim 2017 tarihinde başvuran Özel Emsey Hospital Hastanesi’ne verildi.


MEDİPOL DE LİSTEDE

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Almaya Hak Kazanan Vakıf Üniversitesi Sağlık Tesisleri Listesinde 2017 ile 2020 yılları arasında 24 vakıf üniversitesnei yetki belgesi verildiği belirtildi.

Listede Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi’nin Sağlık Eğitim Uygulama Merkezi ve AKP'li Ethem Sancak'ın kardeşi Haydar Sancak'ın ortağı olduğu Medical Park Hastanesi de yer aldı. Ayrıca, Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Almaya Hak Kazanan Özel Sağlık Tesisleri listesinde de 698 hastane yer aldı.

***

HEDEFLENEN GELİR 10 MİLYAR DOLAR

Öte yandan Sağlık Bakanlığı, sağlık turizmine yönelik 2023 hedefini de 1,5 milyon sağlık turisti ve 10 milyar dolar sağlık turizmi geliri olarak açıkladı. 2018 yılında sağlık turizmi kapsamında 551 bin 748 hastanın sağlık hizmeti almak için Türkiye'ye geldiği ve yıl içerisinde Türkiye'de sağlık hizmeti alan uluslararası hastaların geldiği ilk üç ülkenin de sırasıyla Azerbaycan, Irak ve Almanya olduğu belirtildi.

Uluslararası hastaların en çok tercih ettiği şehirlerin “İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Erzurum ve Yalova” olduğu ayrıca, elde edilen sağlık turizmi gelirinin 2018 yılında 1 milyar 110 milyon 843 bin ABD Doları’na ulaştığı açıklandı.

***


HASTANEDE ŞEYHİN LÜKS ODASI DA VAR

saglik-turizmine-menzil-in-hastanesiyle-baslamislar-765207-1.

Menzil cemaatinin lideri Gavs Abdulbaki El-Hüseyni’nin, Emsey Hastanesi’ndeki odasında çekilen bir fotoğrafı da geçen yıl kamuoyuna yansıdı. Hastane odasında çay içerken görülen Menzil liderinin bulunduğu odanın şatafatlı görüntüsü, varaklı süslemeleri, lüks halı ve duvar kağıtları dikkati çekmişti.