Sağlıkçılar ayrımcılığa itiraz ediyor

HABER MERKEZİ

İzmir Ege Üniversitesi (EÜ) Hastanesi’nde çalışan sağlık emekçileri ödemelerdeki ayrımcılık ve vergi adaletsizliğine karşı poliklinik girişinde basın açıklaması düzenledi. Sağlık-İş İzmir Şubesi’nin düzenlediği açıklamada konuşan Sendika Genel Başkan Yardımcısı Adem Sarıçoban, sadece hekimlerin ek ödemelerinde artış öngören yasa düzenlemesi yapılmasına karşı çıkarak şöyle konuştu: “Bir yasa çıkardılar kamu emekçilerine zam vereceğiz dediler bizi görmediler. Yıllık izinlerimizi iptal ettiler, para vermeye gelince tanımadılar. Yasa devam ediyor. Hekimlere zam yapıldığı söyleniyor, bizce bu hekimler için az ama diyoruz ki hekimler için verdiğiniz zammı tüm sağlık emekçilerine vereceksiniz.”

Sarıçoban 21 Aralık’ta Meclis Genel Kurulu’na ek ödemelerde artışı öngören yasanın geleceğini hatırlatarak “Yasanın içinde sağlık işçileri olmazsa eylemlerimiz devam edecek” dedi.

Ödemelerde adalet istiyoruz

Basın açıklamasını okuyan Sağlık-İş İşyeri Temsilcisi Nazım Özkan ise şunları söyledi: “Son aylarda her yeni güne bir zam dalgasıyla uyanır olduk. Döviz kurundaki ani yükseliş ve dalgalanmalar, hız kesmeyen zamlar, vergi kesintileri emekçiler için hayatı yaşanmaz hale getirdi. Doktorlara uygulanacak ödemeler haklarıdır daha fazlasını hak ediyorlar ama bir gerçek var ki bizler alanda çalışan hemşire, teknisyen veri kayıt, güvenlik, atölye çalışanı, temizlik personeli, hasta bakım personeli tüm çalışanlar olarak geçinemiyoruz vergide ve ek ödemelerde adalet istiyoruz.”

Özkan, talepleri şöyle sıraladı:

• Geriye dönük ödemeler bir an önce ödensin
• İş Sağlığı kuralları uygulansın, iş başı kıyafetleri düzenli verilsin
• 4/d - 4/b kadrolar da çalışan işçi ve memurların tüm ödemeleri Merkezi Bütçeden sağlansın
• Pandemi ödemelerinde işçi memur ayırmadan herkese fark ödensin
• Vergiden muaf insanca yaşanacak ücret belirlensin.
• Emekli maaşları insanca yaşamaya yetecek bir ücret olsun.
• Elektrik, doğal gaz, gıda başta olmak üzere temel tüketim maddelerinden vergi alınmasın.
• Eğitim, sağlık, ulaşım gibi hizmetlerin herkes için ücretsiz sağlansın.
• Eyleme Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, SES İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz ve işyeri temsilcileri de katıldı. Alkış ve sloganlarla hastane poliklinik girişinde toplanan işçiler sık sık, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Ek ödeme değil tek ödeme”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız” sloganları attı.

***

Sağlıkta işçinin de emeği var

DİSK’e bağlı Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, tüm sağlık çalışanlarına ek ödemelerin verilmesi ve ücret zammı talebiyle bugün İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Hastanesi önünde eylem yapacak. Tüm sağlık emekçilerinin ve emek dostlarının davet edildiği eylem 12.30’da poliklinikler binası önünde gerçekleştirilecek. Sendika tarafından yapılan açıklamada şöyle dendi: “Sağlık hizmetinde işçinin de emeği var. Kamu hastanelerindeki sağlık işçileri olarak emeğimizin karşılığını istiyor, sağlık hizmetinde biz de varız demek için DİSK ve Dev Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Arzu Çerkezoğlu’nun katılımı ile basın açıklamasında buluşuyoruz.”