“Ceza yönetmeliği” olarak tanımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği geri çekilinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini açıklayan İzmir Sağlık Platformu, Gündoğdu Meydanı'nda miting yaptı

Sağlıkçılar ceza yönetmeliğine karşı meydanlarda

BERKAY SAĞOL

Sağlıkçılar, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı İzmir'de Gündoğdu Meydanı'nda miting yaptı. İzmir Sağlık Platformu tarafından düzenlenen mitinge, Antalya, Aydın Tabip Odası, Adana, Balıkesir Tabip Odaları ile Adana, Ankara, Aydın, Bursa, İstanbul, Manisa Aile Hekimleri Derneği katıldı.

İzmir Sağlık Platformu adına ortak açıklamayı yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, önlenebilir bir hastalıktan dolayı her gün 200 kişinin hayatını kaybettiğini vurguladı. Ülke tarihinin en büyük ekonomik ve siyasal krizlerinden birinin yaşandığını belirten Op. Dr. Çamlı, "Yaklaşık yirmi yıl önce uygulamaya sokulan 'Sağlıkta Dönüşüm Programı' ile sağlık bir insan hakkı olmaktan çıkarılıp bir ticari faaliyet haline getirilmiştir. Sağlık artık alınıp satılan bir meta olmuştur. Sağlık kuruluşlarını işletmeye, hastaları müşteriye, sağlık emekçilerini ücretli köleye dönüştüren Sağlıkta Dönüşüm Programı ile gelinen aşamada sağlık sistemi her basamakta ciddi sorunlar yaşanmaktadır" dedi.

Bu yapılan düzenlemeyle adeta sağlık emekçileriyle dalga geçildiğini dile getiren Op. Dr. Çamlı, "Pandeminin başından beri tüm sağlık çalışanları gibi özveri ile yaşamlarını riske atarak hizmet vermeye çalışan Aile Sağlığı Merkezi çalışanları kötü yönetilen bir pandeminin yükünü taşımaktan artık tükendiler. Uzun zamandır masada olan, önceki dönemlerde yaşanan hak kayıplarını gidereceği vaat edilen, aile hekimliği ödeme ve sözleşme yönetmeliği, 30 Haziran 2021 tarihinde yayınlandı. Özlük haklarının düzeltileceği, maddi kayıplarının giderileceği, çalışma koşullarının iyileştirecek ve Türkiye’deki birinci basamak hizmetini daha etkin ve kaliteli bir seviyeye ulaşmasını sağlayacak yönetmeliği beklerken aile sağlığı merkezi çalışanları emeklerinin hiçe sayıldığı, iş güvencelerinin ellerinden alındığı ceza’ yönetmeliği olmanın ötesine geçemeyen yönetmelikle karşı karşıya kaldılar. Beklenti ve taleplerinin karşılanması bir yana, bir öncekinden daha da kötü bir düzenleme yapılmıştır" diye konuştu.

saglikcilar-ceza-yonetmeligine-karsi-meydanlarda-951376-1.

Op. Dr. Çamlı şunları söyledi: "İnsanca çalışma koşullarında, özlük haklarımız ve ödemelerimiz gaspedilmeden, mesleğimiz itibarsızlaştırılmadan, emeğimiz değersizleştirilmeden sağlık hizmeti vermek istiyoruz. Bugün için talebimiz çok net. Ceza sistemini ağırlaştıran, sözleşme feshini kolaylaştıran, dayanaksız ve keyfi yaptırımlar getiren, birinci basamakta çalışan sağlık emekçilerinin taleplerini karşılamayan sözleşme, tüm maddeleriyle derhal geri çekilsin. İş güvencesini tamamen ortadan kaldıran, ücretleri ve kazanılmış hakları gasp eden, görüş ve düşünce açıklama özgürlüğüne yasak getiren ‘ceza yönetmeliğine’ karşı mücadelemiz yönetmelik geri çekilene dek sürdürülecektir."

saglikcilar-ceza-yonetmeligine-karsi-meydanlarda-951377-1.