Covid-19 aşısı, Sağlık Bakanlığı risk grubu listesinin birinci sırasında yer alan sağlıkçılara değil de dördüncü sırasında yer alan Alişan’a yapıldı. TTB Merkez Konsey Üyesi Akkurt ile CHP Milletvekili Emir, duruma tepki gösterdi.

Sağlıkçılar değil, Alişan aşılandı!


Haber Merkezi

Onlarca ülkede Covid-19 salgınına karşı toplu aşılamaya başlanırken iktidar sadece 3 milyon doz Covid-19 aşısını getirebildi ve aşının analiz süreci de devam ettiği için aşılamaya başlayamadı. İktidar toplu aşılamanın başlayacağını açıkladığı tarihleri ‘defalarca’ ertelerken AKP’ye yakınlığıyla bilinen Alişan’ın kameralar önünde Covid-19 aşısı olması tepkilere neden oldu.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Prof. Dr. İbrahim Akkurt, “Risk grubunda 1 milyon 200 bin sağlıkçının bulunduğunu” hatırlatarak Alişan’a Covid-19 aşısının yapılmasına tepki gösterdi. Akkurt, “Aşı geç ve az sayıda geldi diye 14 gün arayla değil 28 gün arayla aşı yapılacak. Bunu da zaten 28 günde yine aşı temin ederiz diye yaptılar. Sağlık Bakanlığı’nın risk grubu listesinin birinci sırasında yer alan sağlıkçılara değil de listenin dördüncü sırasında yer alan Alişan’a aşı yapması uygun bir davranış değil” dedi.


ÜNLÜLER POZ VEREREK AŞI OLDU

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir de aşı sürecini eleştirerek, “Faz-3 çalışmasının erken sonuçları Aralık ayında açıklandı. Yapılan açıklama da erken bir açıklamaydı. Faz-3 çalışmasının belirli kriterleri var. Faz-3 çalışmasında 13 bin gönüllü hedeflendi ve bu hedefe ulaşılamadığını biliyoruz. Bu aşamada bazı kişilerin, gönüllülerin bu çalışmaya zarar verdiklerine tanık olduk. Kimi ünlülerin kamera karşısında poz vererek aşı olduğunda biz onların gerçekten de Faz-3 çalışmasında gönüllü olup olmadığı konusunda tereddüt yaşadık” diye konuştu.

SORU İŞARETLERİMİZ VAR

“Biz aşının daha önce getirilip bazı ‘ayrıcalıklı’ kişilere uygulandığını söyledik ve bu yalanlanmadı” da diyen Emir, sözlerini şöyle tamamladı: “Sağlık Bakanlığı’nın salgın ve aşı sürecini şeffaf yürütmediğini ve güvenilirliğini de yitirmiş bir noktada olduğunu aylardır söylüyoruz. Bunun için de ünlülere aşı yapılması Faz-3 çalışmasının bir parçası mı, yoksa erken başlamış bir aşılamanın parçası mı olduğu yönünde de soru işaretlerimiz ve kaygılarımız var.”

***


43 ülkede 29 milyon doz aşı yapıldı

Tarihin en büyük aşı kampanyası başladı. Bloomberg’in topladığı verilere göre, 43 ülkede 29 milyon dozu geçen sayıda aşı uygulandı.Uygulanan toplam doz sayısı açısından 1. sırada bulunan ABD’yi 9 milyon aşıyla Çin izlerken, 3. sırada 2 milyon 744 bin aşıyla AB ve 2 milyon 675 bin aşıyla İngiltere takip ediyor. 5. sırada yer alan İsrail ise 1 milyon 870 bin dozla nüfusunun yüzde 20.6’sını aşılayarak nüfusa oranla yapılan sıralamada 1. sırada yer alıyor.