İzmir’de sağlıkçılar hayatını kaybeden meslektaşlarını andı. Sağlıkçılar daha fazla eksilmek istemediklerini, yaşamak ve yaşatmak istediklerini söyledi.

Sağlıkçılar meslektaşlarını andı: Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz

BERKAY SAĞOL

İzmir’de sağlıkçılar Covid-19 sebebiyle hayatını kaybeden meslektaşlarını anmak için bir araya geldi. Konak’ta gerçekleşen eylemde, şimdiye kadar gerçekleşen ölümlerin önlenebileceği ancak önlenmesi tercih edilmediği belirtildi.

Sağlıkçılar adına açıklama yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, her gün açıklanan sayıların her birinin birere can, anne, baba, çocuk, eş ve dost olduğunu vurguladı. Yanlış pandemi yönetimi sebebiyle bu canların hayatını kaybettiğini söyleyen Çamlı, “En temel hakkımız olan ‘yaşam hakkımızı’ ihlal ettiniz. Salgının başından beri sürekli şeffaflık istedik ama hiçbir bilgiyi bizlerle paylaşmadınız. Halkın sağlığını değil, ekonomik çıkarları öncelediniz. Bilim insanlarının önerilerine ve kararlarına kulaklarınızı tıkadınız. Salgından politik başarı hikâyesi çıkarmaya çalıştınız. Salgın konusunda doğruları söyleyen kim varsa terörist ilan ettiniz. Geldiğimiz noktada maalesef haklı çıkmanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Ekonomik ve siyasi kaygılarla aldığınız kararlardan dolayı yitirdiğimiz binlerce canın, yüzlerce sağlık çalışanının hesabını kim verecek?” dedi.

Aylar öncesinde grip aşısı içinde uyarıda bulunduklarını hatırlatan Çamlı, “Grip salgınıyla birlikte Covid-19 yıkıcı bir etki yapar dedik. Tüm toplumun aşılanması gerekirken, temin edilen aşı sayısı risk gruplarının hemen hiçbirine yetmedi. Sağlık çalışanlarını bile risk grubunda saymadınız. Yurttaşlarımız, yaşanan bu kaosun içinde aşı bulabilmek için ASM’ler, eczaneler, hastaneler arasında dolaştı durdu. Yarattığınız bu kaos yurttaşlarımıza sağlık sorunu, sağlık çalışanlarına da şiddet olarak döndü. Aşının bizler için bir hak, sizler için bir ödev olduğunu söyledik ama siz ödevinizi yapmadınız” diye konuştu.

YAŞAM HAKKININ İHLALİNE SESSİZ KALMAYACAĞIZ

Covid-19’un meslek hastalığı sayılması konusunun da bulandırıldığını ifade eden Çamlı, “2020 yılını geride bıraktığımız bu günlerde sizleri tekrar ve daha güçlü uyarıyoruz. Ekonomik çıkarları ve siyasi kaygılarınızı değil halkımızın ve bizlerin sağlığını önceleyin. Salgın yönetiminde aklı, bilimi ve bizleri dinleyin. Önlenebilir her ölümün sorumlusu sizsiniz. Yaşam hakkımızın ihlaline karşı sessiz kalmayacağız” ifadelerini kullandı.

Çamlı son olarak şunları dile getirdi: “Pandeminin başından bu yana yaşamını kaybeden yurttaşlarımızın yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Yitirdiğimiz tüm sağlık çalışanlarını bir kez daha saygıyla anıyoruz. Onlar hastalarının sağlığı için kendi canlarını hiçe saydılar ama sizin yönetememeniz yüzünden hayatlarını kaybettiler. Sağlık çalışanlarını ve vatandaşlarımızı kaybettiğimiz, yanlış sağlık politikaları sonucu ölümlerle ve tükenmişlikle geçen bir yılı geride bırakıyoruz ama tükenmememiz için, ölmememiz için yılın değil sizin zihniyetinizin değişmesi gerektiğini biliyoruz.”