Sağlık emek ve meslek örgütleri aylardır tartışılan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinin yemeklerine ilişkin çarpıcı bir çalışmaya imza attı. Çalışmada, sağlıkçıların yüzde 81 yemekleri kötü bulduğunu, yüzde 50’si yemekleri evinden götürdüğünü ve yüzde 93’ü yöneticilerin bu sorunu çözmek için uğraşmadıklarını ifade etti.

Sağlıkçılara yemeği bile çok gördüler: Yüzde 50’si yemeğini evinden götürüyor

Haber Merkezi

Ankara Tabip Odası (ATO) Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık- İş) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, “İş Yerlerinde Sağlık Hakkı; Yeterli ve Dengeli Beslenme Hakkımız Pandemide De Yaşamsal Talebimizdir” başlıklı çarpıcı bir çalışmaya imza attı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri’nde çalışan 401 sağlıkçını katıldığı çalışmada, sağlık emekçilerinin 24 saate varan uzun çalışma saatleri nedeniyle dört öğünü hastanelerde ya da çalıştıkları sağlık ve sosyal hizmet merkezlerinde yemelerini gerektirdiği belirtildi. Açıklamada, “Pandemi koşullarında dengeli ve yeterli beslenme çok daha büyük önem kazanmışken pek çok hastane sağlık çalışanlarının hoşnutsuzluğunu görmezden gelerek kötü beslenme koşullarını dayatmıştır” denildi.

YETERLİ BESLENME HAKKIMIZ ELİMİZDEN ALINMAKTADIR

“Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinde tespit ettiğimiz sorunlara özellikle üniversite hastanelerinde olmak üzere diğer hastanelerde de yaşanmaktadır” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sağlık emekçilerinin iş yükünü arttırmış, izin, istifa, emeklilik gibi özlük haklarının ellerinden alınması yanı sıra engelli, kronik hastalığı olan sağlık emekçileri durumlarının gözardı edilmesiyle moral ve motivasyon kayıplarına rağmen hızla artan hasta sayısına yetişmeye çalışmaktadır. Bu koşullarda en çok bulunduğumuz ve sağlık hizmeti ürettiğimiz iş yerlerimiz olan hastanelerde en temel ve hayati ihtiyacımız olan sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme hakkımız elimizden alınmaktadır.”

YÜZDE 50’Sİ YEMEĞİ EVİNDEN GETİRİYOR

“Üniversite Hastanelerinin pandemi dönemindeki gelirlerine göz dikenlere, beslenme hakkı üzerinden tasarruf etmek isteyenleri uyarıyoruz” denilen çalışmada, 401 sağlık emekçisiyle yapılan ankette yemek hizmetlerinin sağlık emekçilerin beklentilerinden uzak olduğu belirtildi. Anket çalışmasında şu çarpıcılar sonuçlar ortaya çıktı:

>> Porsiyonların doyuruculuğu ise katılımcıların yüzde 14’ü yeterli gördü

>> Anketi yanıtlayan çalışanların yüzde 92’si yemekhanelerin fiziki kapasitesini yeterli bulamazken, yüzde 47’si yemekhane, tabak, çatal, masa gibi kullanılan malzemelerinin temizliğini kötü/çok kötü olarak değerlendirdi

>> Araştırmaya katılanların yüzde 51’i yemek sıcaklığını kötü/çok kötü olarak değerlendirdi

>> Araştırmaya katılanların yüzde 81’i yemeklerin lezzetlerini kötü/çok kötü olarak değerlendirdi

>> Tüm bu sorunlar nedeniyle çalışanların yüzde 50’si yemeğini çoğunlukla evden getirmek zorunda kaldığını, yüzde 52’sinin dönem dönem parası ile dışarıdan sağlamak zorunda kaldığını ifade etti

>> Çalışanların yöneticilerin tavrı nedeniyle tepkili olduğu ise yine araştırma sonucunda ortaya çıkmaktadır. Sağlık emekçilerinin yüzde 93’ü yöneticilerin bu sorunu çözmek için uğraşmadığını ifade etti.