Ankara'da sağlıkçıların bir araya gelerek yaptığı basın açıklamasında, Covid-19'daki vaka artışlarına dikkat çekilirken, atılması gereken adımlar sıralandı. Sağlık merkezlerine yönelik yoğunluğu azaltıcı tedbirler alınması gerektiği belirtilirken, "Kapalı ortamlarda ve kalabalık olan açık ortamlarda maske kullanımına devam edilmeli" denildi.

Sağlıkçılardan önlem çağrısı: "Bakanlık salgınla mücadeleyi bıraktı"

Haber Merkezi

Sağlık emek ve meslek örgütleri Ankara’da bir basın açıklaması düzenledi. Ankara Aile Hekimleri Derneği, Ankara Dişhekimleri Odası, Ankara Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Devrimci Sağlık-İş Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi ile Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği basın toplantısında vaka sayılarındaki artışa dikkat çekilirken Sağlık Bakanlığı’nın bir önlem almadığı da ifade edildi.

Açıklamada, Covid-19 pandemisinde her altı ayda bir yeni bir varyant öncekinden daha hızlı ve daha kolay bulaşır halde çok hızlı şekilde yayılırken, Mayıs ayından bu yana tüm önlemlerin kaldırıldığı hatırlatıldı. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, şu anda test sayısı çok az olmasına rağmen haftalık vefat sayısının çok yüksek seyrettiği, resmi rakamlara göre önceki haftayla karşılaştırıldığında vefat sayısının 157’den 337’ye çıktığı açıklandı.

TEST POZİTFİLİĞİ 10 KAT ARTTI

“Sağlık emek meslek örgütlerinin, bilim insanlarının tüm uyarı ve önerilerine rağmen, gereken önlemlerin alınmaması nedeniyle önlenebilir ölümlerin sayısı artmaktadır. Bahar aylarıyla birlikte pandemi tedbirlerinin gevşetilmesi, yaz aylarındaki turizm hareketliliği ve 9 günlük bayram tatilinin de etkisiyle özellikle son bir aydır Türkiye’de Covid-19 vakaları hızla artışa geçmiştir” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

-“Son birkaç haftadır yapılan testlerde Covid-19 pozitifliği yüzde 50’ye kadar çıkarak resmi verilere göre bile 10 kat artmış durumdadır.

-Günlük vaka sayısı 1000’in altına düşünce maske zorunluluğunu kaldıran Bakanlık, vaka sayısı 60.000’e dayanmışken herhangi bir ek önlem almamış, adeta salgınla mücadele etmeyi bırakmıştır.

-Salgının ilk döneminde kronik hastalara ilaçlarını eczanelerden reçetesiz almaları için verilen raporların da Haziran ayı itibarıyla bitmesiyle pek çok hastanın reçete yazdırmak için Aile Sağlığı Merkezlerine gitmesi, vaka sayısının arttığı bu dönemde, özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunan vatandaşların bulaş riskini artırmaktadır.

-İlimizin 2021 yılının 06-13 Ağustos arası günlük vaka sayısı 1600 civarındayken bugün Ankara’da günlük vaka sayısı 3750-4250 aralığında seyretmektedir.

Sağlığa erişim soru-nu ve yoksulluk gün geçtikçe artmaktadır. Yine artan Covid-19 vakaları nedeniyle hastanelerden poliklinik randevusu alınamamaktadır.

-Ankara'da kamu hastanelerinde 1550-1600 aralığında erişkin yoğun bakım yatağı bulunmakta olup son aylarda yoğun bakım doluluk oranı yüzde 87’nin üstündedir.

-Son dönem Sağlık Bakanlığı hastanelerinde randevu sorunu ve artan Covid-19 vakaları nedeniyle acil muayene oranı artmaktadır. İlimizde Sağlık Bakanlığına yapılan her 100 başvurunun 30’u acil servislere yapılmaktadır.”

COVID-19 SERVİSLERİ TEKRAR AÇILMALI

Bu koşullarda atılması gereken adımlar ise şu şekilde sıralandı:

— Sağlık merkezlerine yönelik yoğunluğu azaltıcı tedbirler alınmalı,
— Hastanelerde Covid servisleri ve poliklinikleri tekrar açılmalı,
— Kapalı ortamlarda ve kalabalık olan açık ortamlarda maske kullanımına devam edilmeli,
— Toplu taşıma, AVM, hastane gibi kapalı ortamlarda ücretsiz maske dağıtımı sağlanmalı,
— HES kodu uygulaması tekrar başlatılmalı,
— Etkin filyasyon ve izolasyon uygulanmalı,
— Aşı kampanyalarıyla aşılamaya hız verilmeli, hatırlatma dozları etkili aşılarla yapılmalı,
— Eylül ayında açılacak olan okullara yönelik tedbirler gecikmeden uygulanmalı, 5-11 yaş grubu aşılama programına dahil edilmelidir,
— Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir,
— İlimizde açılacak Etlik Şehir Hastanesi için 5 kamu hastanesinin kapatılması planlanmaktadır. Bu durum, sağlığa erişimi daha da zorlaştıracağından, kamu hastanelerinin kapatılmasından vazgeçilmelidir.