7’nci Tohum Takas Şenliği’ni yarın düzenleyecek olan Seferihisar Belediyesi’nin yayılmasına öncülük ettiği tohum takas şenliklerinin sayısı son 5 yılda 50’yi aştı

Sağlıklı gıda için yerel tohumlar elden ele...

SERBAY MANSUROĞLU
serbaymansur@birgun.net
@serbaymansur

İzmir’in Seferihisar Belediyesi, 7’nci Tohum Takas Şenliği’ni düzenliyor. 2006 yılında çıkan yerli tohum satışının yasaklanmasını öngören yasaya karşı ilçede ilki 2011 yılında yapılan tohum takas şenliğinin 7’incisi Seferihisar’a bağlı Ürkmez Mahallesi’nde yarın saat 10.00’da başlayacak. Şenlikte, ilçede kurulan Can Yücel Tohum Merkezi’nde üretilen tohumlar küçük üreticiler ile paylaşılacak.

Şenlik kapsamında ‘Yerel Tohumu Yaşatıyoruz’ etkinliğinde, Seferihisar’dan çıkıp Türkiye’de büyüyen yerel tohumların meyve ve sebzelerinden oluşacak ‘Anadolu Aşı’ adı verilen büyük bir sofra kurulacak. Seferihisar’ın köylerinde üretim yapan köylülerin açacağı standlarda hazırlanan lezzetler şenliğe katılanlarla buluşacak. Yeni Türkü de sahneye çıkarak şenlikteki yerini alacak.

Çiftçilerle paylaşıldı

Can Yücel Tohum Merkezi’nde üretilen tohumlar son yıllarda ilçeyi aştı. Küçük çiftçiye ve sağlıklı gıdaya dikkat çekmeyi amaçlayan Seferihisar Belediyesi, bu merkezde üretilen binlerce paket tohum ve fideyi yurdun çeşitli noktalarındaki küçük çiftçilere yolladı.

Torbalı’da başlayan ancak Seferihisar Belediyesi’nin 2011 yılında düzenlediği şenlikle kamuoyu gündemine taşıdığı ve Türkiye’ye yayılmasına öncülük ettiği tohum takas şenliklerinin sayısı son 5 yılda 50’yi aştı. AKP’nin yasakladığı yerel tohumlarla ilgili şenlikler AKP’li belediyelere de taşındı.

*****

Özkaya: Bakanlık bile tohum şenliği düzenledi

E. Ege Üniversitesi Tarım Ekonomisi Profesörü Tayfun Özkaya: Tohum takas şenliği Torbalı’da başlamıştı. O zaman Torbalı Belediyesi destek olmuştu. Ancak Seferihisar Belediyesi bunu kamuoyuna taşımayı başaran, farkındalık oluşturan ve bugüne kadar devam ettiren kurum oldu. Yerel tohumların altının çizilmesi gereken tarafı besleyici ve sağlıklı olmaları. Yıllarca bunu vurguladık. Ancak tohum şirketleri karşı propaganda yaparak ve hükümete baskı kurarak yerel tohumları hedef alıyor. Hükümetin yöneldiği yeni politika ile sertifikalı tohum kullanmayan çifçilere destek yapılmaması planlanıyor. Kemalpaşa’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in katıldığı tohum şenliği düzenlendi. Bu bir çelişki. Hem yasaklayacaksınız hem şenliğini yapacaksınız! Seferihisar bütün bu süreçte buna karşı farkındalık oluşturdu, şimdi de bunu sürdürüyor.

*****

Çetin: Farkındalığı başardık

Seferihisar Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nden Şevket Meriç: GDO’lu gıdanın insan sağlığına zararları artık bilinen bir gerçek. Beslenme kaynaklı hastalıklar ortada. Çiftçi yerel tohumu kullanamaz hale getirildi. Biz bu bilinçle buna karşı çıkıp sağlıklı ve yerel gıdaya dikkat çekmek için şenlik düzenlemeye başladık. Şenliğin yanı sıra Türkiye’nin her yerine tohum ve fide dağıtıyoruz. Bu iş Seferihisar’ı aştı. Zaten bizimle birlikte düzenlenen tohum takas şenliklerinin sayısı 50’yi geçti. Can Yücel Tohum Merkezi’nin ardından Muğla’da bir tohum merkezi daha kuruldu. Bu konuda belli ölçülerde farkındalık oluşturmayı başardık.