Eğitim Sen Aydın Şubesi, 45 günde 16 öğretmenin hayatını kaybettiğini belirterek, yüz yüze eğitimin ertelenmesini ve tüm eğitim emekçilerinin aşılanmasını talep etti.

"Sağlıklı ve güvenli eğitim için önce aşı"

BİRGÜN EGE

Covid-19 pandemisinin hem dünyada hem Türkiye'de yayılmasının üzerinden bir yıla aşkın bir süre geçti. 2 Şubat'ta başlayan yüz yüze eğitimin ardından vaka ve ölüm sayılarında artış yaşandı. Eğitim Sen Aydın Şubesi, Aydın Kent Meydanı'nda açıklama yaparak eğitim emekçilerinin aşılanmasını talep etti.

Yüzlerce eğitim emekçisine ve öğrenciye pozitif veya temaslı teşhisi konulmasına rağmen, MEB'in her şey yolunda şeklinde açıklamasına tepki gösteren Eğitim Sen Aydın Şube Başkanı Kadir Özdemir, "Aşı yapılmadan ve diğer tüm tedbirler alınmadan yüz yüze eğitime başlanmamasına, tedbirler alındıkça hangi kademelerde başlanması gerektiğine, yazılı sınavların iptaline, sağlıklı ulaşımın sağlanmasına dair yapılan önerilerimizin hiçbiri maalesef iktidarın ve bakanlığın gündemine girmemiştir. Salgının giderek yükseldiği bu süreçte eğitim emekçilerinin desteklenmesi gerekirken, halen aşı planlamasında 2'nci aşamanın 7'nci sırasında gösterilmeleri ve bir türlü öne alınmamaları tüm eğitim bileşenleri açısından çok ciddi riskler barındırmaktadır" dedi.

MEB'in ısrarla gerçek sayıları gizlediğini ve açıklama yapmadığını belirten Özdemir, "15 Şubat’tan 4 Nisan’a kadar toplam pozitif ve temaslı öğretmen sayısı 2 bin 558, öğrenci sayısı 3 bin 379, hizmetli-memur personel sayısı ise 246’dır. 15 Şubat-4 Nisan arasında eğitim alanında hayatını kaybedenlerin sayısı 16’ya ulaşmıştır. Bu rakamlar buz dağının sadece görünen yüzüdür. Sendikamıza ulaşan sınırlı bilgilerle ortaya çıkan bu tablo bile tehlikenin boyutunun ne düzeye geldiğini gösterirken, elinde tüm veriler olan MEB ise ısrarla sayıları gizlemekte ve herhangi bir açıklama yapmamaktadır" diye konuştu.

Şu anki koşullarda, yüz yüze eğitimin ertelenmesini, aşılamaların hızlanmasını ve tüm tedbirlerin alınmasını belirten Özdemir, talepleri şu şekilde sıraladı:

>> Eğitim emekçilerinin iki doz aşılanması süreci hızla tamamlanmalıdır.

>> Eğitime ek bütçe oluşturulmalı, sağlıklı ve güvenli bir eğitim için ihtiyaç duyulan kadro atamaları yapılmalıdır.

>> Seyreltilmiş sınıf uygulamasını ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılmamalıdır.

>> Maske ve hijyen malzemeleri konusunda sürekli ek takviyelerin yapılacağı bir düzenleme mutlaka planlanmalıdır.

>> Kalabalık okullarda, öğretmenler odası sayısının artırılması konusunda çalışma yürütülmelidir.

>> Kalabalık okullarda öğrenci ve öğretmen tuvalet sayılarının artırılması için çalışma yapılmalıdır.

>> Okullarda bir sağlık görevlisine gereksinme bulunmaktadır, bu ihtiyaca dönük çalışma yürütülmelidir.

>> Okullarda uygulanması gereken tedbirleri düzenli olarak denetleyecek ve eksikliklerin giderilmesi için çalışma yürütecek görevlendirmeler yapılmalıdır.

>> Eğitim bileşenlerinin sağlıklı ulaşımı için valilikler ve yerel yönetimlerle birlikte kapsamlı bir planlama hızla hayata geçirilmelidir.

>> Alınan önlemlerin kapsamı genişledikçe okullarımız kademeli olarak açılmalı, yaşamın tüm alanları kademeli bir şekilde normalleşme kapsamına alınmalıdır.