İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi ve Aile Hekimi Dr. Recep Koç sağlık alanında sık görülen yanlış bilgilenmelerin doğrularını aktardı. 1 Psikiyatrik bozukluk ve hastalık için kullanılan ilaçlar alışkanlık yapar. Bu ilaçlar uyuşturucu ve narkotik grubunda olmadıkları için alışkanlık yapmazlar, doktor inisiyatifinde olmak üzere, dozu azaltılarak istenildiği zaman bırakılabilir. 2 Hiper tansiyonu olan hastada büyük […]

Sağlıkta doğru bilinen 10 yanlış

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi ve Aile Hekimi Dr. Recep Koç sağlık alanında sık görülen yanlış bilgilenmelerin doğrularını aktardı.

1 Psikiyatrik bozukluk ve hastalık için kullanılan ilaçlar alışkanlık yapar.

Bu ilaçlar uyuşturucu ve narkotik grubunda olmadıkları için alışkanlık yapmazlar, doktor inisiyatifinde olmak üzere, dozu azaltılarak istenildiği zaman bırakılabilir.

2 Hiper tansiyonu olan hastada büyük tansiyonun 20’ye çıkması normaldir.

Tansiyon hastalıklarında, yaş, bünye ve genetik yapı ile ilişkili olmakla beraber komplikasyon ve risklerin ortaya çıkmaması için küçük tansiyonun 10’nun altında olması büyük tansiyonun ise 14’ü geçmemesi için uğraşılır.

3 İlaca rağmen büyük tansiyonum 16’yı geçtiğinde limonlu su içmek sorunu çözüyor.

Hayır. Limonun tansiyon düşürücü özelliği belirgin değildir. Düzenli ve kontrol altında tansiyon ilacı kullanmak en güvenilir yoldur. Ani tansiyon çıkışlarında en kısa zamanda bir sağlık kurumuna müracaat, çıkacak olan risklerin engellenmesi açısından doğru olacaktır.

Dr. Recep Koç

4 Açlık kan şekerim 135 çıktı. Normalin biraz üstünde. Bir tedavi olmam gerekmiyor.

Hayır ! Bir sağlık kuruluşuna başvurup iki-üç aylık ortalama şeker tayinleri, tokluk, insülin ve diğer şeker tetkiklerinin yaptırılması, teşhisin konulması ve diyete girilmesi gerekmekte.

5 Grip belirtileri ortaya çıktığında hemen vitamin hapı ve antibiyotiğe başlamak iyi gelir.

Bol sıvı ve istirahat yeterlidir. Antibiyotiklerin virütik enfeksiyonlarda yararı yoktur.

6 Belim ve dizlerim sık sık ağrıyor. Öyle anlarda hareket etmeden geçirmeye çalışıyorum.

Ağrının nedenine bağlı davranmalıdır. Öncelikle teşhis konulması ve ona göre ilaç ve istirahat tedavisi yapılabilir. Bazı kas ağrılarında egzersiz yapılması önerilebilir.

7 Ailemde genetik bir hastalık var. Akraba evliliği yapmazsam benim çocuğum sağlıklı doğar.

Genetik hastalığın ne olduğuna bağlı. Her genetik hastalık akraba evliliğine bağlı olmadığı gibi, farklı kişiler ile evliliklerde de ortaya çıkabilir. Evlilik öncesi çiftlerin genetik araştırılması buna yanıt verecektir.

8 50 yaşında bebek sahibi olan kadınlar var. Ben de 45 yaşındayım. O halde anne olabilirim.

50 yaşında hamilelik ancak yumurta bağışıyla mümkün. 40 yaşından sonra hamilelik olasılığı çok hızlı düşüyor. 44 sonrası çok nadir. Hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından çok riskli. Böyle bir gebelikte anomalilerden korunmak için gebeliğin başından, sonuna kadar iyi donanımlı bir sağlık kuruluşunda kontrol altında bulunulmalı,

9 Ailemde meme kanseri var ama ben 3 çocuk doğurdum. O nedenle olmam. Bir de her yıl mamografi çektirerek radyasyon almak daha zararlı.

Mamografi 40 yaşından sonra tavsiye edilmekte. Bu kararı kadın doğum veya genel cerrahın vermesi daha uygun. Bazı meme kanserlerinin doğum ile ilişkisi bulunmamakta.

10 Ailemde çok sayıda inme geçiren kişi var. Başıma gelmemesi için yapacak bir şeyim yok.

Kan ve kalp tetkiklerinin düzenli yapılması, tansiyonun kontrol altında tutulması, diyete dikkat edilmesi, küçük yürüyüşler ve egzersiz hareketlerinin yapılması önleyici olacaktır.