Sağlık emekçisi kadınlar, pandemi sürecinde giderek artan ve özellikle de kadınlara yönelen şiddet nedeniyle artık tükenme noktasına geldiklerini söylüyor.

Sağlıkta şiddet kadın emekçileri tüketiyor

DİLAN ESEN

Koronavirüs salgınına karşı en önde mücadele eden sağlık emekçileri, bir de sağlık sisteminin tıkanması nedeniyle giderek artan şiddetle boğuşuyor. Sağlık emekçisi kadınlar, bu şiddetin özellikle kendilerine yöneldiğini ve yıllık izinlerin iptal edilmesinin durumu daha da kötüleştirdiğini dile getiriyor.

saglikta-siddet-kadin-emekcileri-tuketiyor-810405-1.Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Hukuk Sekreteri, yoğun bakım hemşiresi Özgü Ermiş, pandemi sürecinde sağlıkta şiddetin her geçen gün arttığını ve çok vahim boyutlara vardığını belirtiyor. Hastalığın dramatik süreci ve yarattığı korkunun hastalar ile hasta yakınlarında yoğun strese yol açtığını söyleyen Ermiş, “Bu da hastaları ve hasta yakınlarını sağlık çalışanlarıyla karşı karşıya getirerek şiddeti perçinliyor” diyor.

Sağlık emekçilerinin çoğunun kadın olduğuna dikkat çeken Ermiş, faillerin kadınları daha ‘güçsüz’ görme eğiliminde olduğunu, bu nedenle şiddeti doğrudan kadın çalışanlara yönlendirdiğini söylüyor. Ermiş, “Bir yoğun bakım hemşiresi olarak, hastasını görmek isteyen ve bunun uygun olmadığını telefonda kendilerine bildirdiğim hasta yakınlarından bizzat sözlü taciz ve şiddete maruz kaldığım zamanlar oldu, bu kişilerle karşı karşıya geldiğimizi düşünemiyorum bile” ifadelerini kullanıyor.

EV, ÇOCUK VE EŞ…

Siyasilerin bu konuda gerekli önlemleri almayarak hastalar ile hasta yakınlarını, sağlık emekçileri ile karşı karşıya getirdiğini belirten Ermiş, “Yıllık izinlerin kaldırılması da özellikle kadın çalışanlara yönelik şiddetin önünü açtı” diye konuşuyor. Kadın emekçilerin evdeki sorumlulukları, yaklaşık bir yıldır eve kapanmak zorunda kalmış çocuklar nedeniyle zaten artmış durumda. Bir de üzerine izinler iptal olunca kadın emekçilerin psikolojik olarak çok yıprandığını ve tükenme noktasına geldiğini söyleyen Ermiş, “Bu durum aile içi huzursuzluğu tırmandırıyor ve şiddet olasılığını artırıyor” diyor.

saglikta-siddet-kadin-emekcileri-tuketiyor-810433-1.

BAKICILAR KORKUYOR

Ermiş’e göre çalışma sürelerinin uzaması, iş yükünün artması ve aileye ayrılan zamanın azalması da sağlık emekçisi kadınların tükenmesine yol açan etmenler arasında. Bunlar sağlık örgütlerince de sık sık dile getirilen sorunlar. Ama bir sorun var ki, emekçileri zor durumda bırakmasına karşın pek konuşulmuyor. Ermiş, çocuk bakıcılarının virüsten korktukları için sağlık emekçilerinin çocuklarına bakmak istemediğini söylüyor. Bu da toplumdaki cinsiyetçi normlar nedeniyle çocuğun bakım yükünü tek başına sırtlanmak zorunda kalan kadın emekçilerin büyük sıkıntılar yaşamasına neden oluyor.